Pakistan’da Facebook Yorumuna İdam Cezası

Share

Pakistan’da 30 yaşındaki bir adam, Facebook’ta yaptığı küfürlü yorum nedeniyle idam cezasına çarptırıldı. Davaya bakan savcı, ‘sosyal medya sebebiyle ilk kez bir idam cezasının verildiğine inandığını’ söyledi. Al Jazeera tarafından tutulan kayıtlara göre, Pakistan’da küfür sebebiyle 1990’dan beri 68 cinayetin işlendiği kaydedildi.

Savcı açıklamasında, ‘Taimoor Raza’nın telefonundaki dine hakaret ve nefret söylemi içeren bir materyalden ötürü Bahawalpur otobüs durağında tutuklandığını ve telefonuna el konulduğunu’ belirtti. Sanığın bir kardeşi Guardian’a yaptığı açıklamada Raza’nın ‘sonradan terörle mücadele biriminden olduğunu öğrendikleri Muhammad Usman diye biri ile Facebook’ta mezhep tartışması yaşadığını iddia etti. Raza’nın savunma avukatı ise Guardian’a Raza için yapılan suçlamanın başta ‘mezhep kökenli hakaret içeren sözler’ ile sınırlandırıldığını ve bunun en fazla iki yıl hapis cezası ile sonuçlanacağını açıkladı. Avukatın belirttiğine göre, Raza’nın idam cezasına çarptırılmasına sebep olan suçlama ‘peygamberi küçümseme’ olarak sonradan eklendi. Raza, alınan karara Pakistan Yüksek Mahkemesi ve Yargıtay’a başvurarak itiraz edebilecek.

Sosyal medya şirketleri işbirliği yapmak zorunda

Mart ayında Başbakan Navaz Şerif, küfürlü içerikleri yasakladı ve İçişleri Bakanı, sosyal medya sitelerinin ‘iş birliğini reddetmesi’ halinde hükumetin sitelere erişimi engelleyebileceğini duyurdu.

Konuyla ilgili Facebook’un yaptığı açıklama ise şöyle:

“Pakistan’da bir Facebook paylaşımı sebebiyle verilen idam cezasından ötürü derin bir üzüntü ve endişe içindeyiz. Facebook, güçlü sistem ve araçlarıyla kişilerin bilgilerini güvence altına almaktadır ve hükumete herhangi kullanıcının verilerine doğrudan erişim imkânı sunmamaktadır. Topluluğumuzu gereksiz veya aşırı hükumet müdahalesinden korumaya devam edeceğiz.”

BBC, Gizmodo, Dünya Halleri

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...