Film İncelemesi: Frances Ha (2012)

Share

Siyah-beyazlık, hayatın içerisinden bir kesit ve kronik bir (bir) yere varamayışlık… Güzel bir festival filmi üçlemesi gibi geldi daha ilk bakışta.

Aslında hemen ardından da, izleyişte.

Frances-smoking

20’li yaşlarının sonunda hatta tam olarak 27 çekiciliğinde, bir yere varamayışlığın baş aktrisidir Frances. Hayatını, başkalarının hayatlarında kapladığını sandığı büyük boşluğu bozmamak adına şekillendirmekten bir miktar mazoşist haz alır, hatta bunun için fedakarlıklar yapar.

Bu yanılgıya sahip her insan gibi o da haksız çıkacaktır. Kimsenin hayatında büyük bir yer tutmadığı gibi, pek çoklarının hayatında hiçbir yere sahip değildir. Ama her ne kadar 30’lu yaşlarına da yaklaşmış olsa, o çocukluğu üzerinden atamamış, hayatı ciddiye almamıştır layıkıyla.

O yüzden insanın temel ihtiyaçlarında takılı kalmıştır. Başını sokacak bir ev gibi.

Düzensizliğin sembolü olmasındaki en büyük eksiklik de bu evdir elbet. Ev denince satın alma falan gelir ya akla. Hayır, hayır ve hayır. Bir göz odadan kiraya, kendi evine çıkabilmekle sınırlıdır Frances’in hayalleri.

Büyümemiş çılgın bir ruh, birkaç kişisel eşya ve asla sahip olamadığı samimiyetsiz ama gerçek arkadaşları ağırlayacağı bir ev. Hatta bir de posta kutusu belki. Sığamadığı hayatını sığdırmayı deneyeceği o küçük etiketli olanlardan…

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...