Yeni Nokia 3310 İncelemesi

Share

Bir internet fenomeni olan Nokia 3310, tarihin tozlu sayfalarından günümüze çok daha modern bir tasarımla gelmeyi başardı. Nostaljiyi iliklerinize kadar hissettiren bu cihaz almaya değer mi dersiniz?

Eski arkadaşlarınızla, mesela ilkokul arkadaşları diyelim, bağınız bir kere kopunca tekrar bir araya gelmek pek mümkün olmuyor. Uzun zaman sonra karşılaştığınızda bambaşka bir insan oluyorlar zira. Çocukken tamamen tesadüf eseri aynı sınıfa denk düştüğünüz bir yabancının hayat görüşü aradan geçen yıllarda sizinle taban tabana zıt bir yöne kayabiliyor mesela. Böyle bir durumda yıllar sonra karşınıza çıkan arkadaşınıza her ne kadar nostaljik yaklaşsanız da olacaklar aşağı yukarı hep aynı senaryoyu takip ediyor. Mutlaka görüşmek için sözleşiliyor ve asla görüşülmüyor. Peki şimdi bunu niye anlattık? Şu yüzden; 2017 model Nokia 3310 görüşmek için sözleşip bir daha asla görüşmeyeceğiniz o eski arkadaşınız.

En son söyleyeceğimizi en başta söylemiş gibi olduk ama gelin neden Nokia 3310 ile görüşmek istemeyeceğinizi biraz detaylandıralım. Ne yalan söyleyelim Nokia 3310’un yeni versiyonu duyurulduğunda nostalji rüzgarlarına biz de kapıldık. 3310’un popüler dönemlerinden girip Nokia’nın lider olduğu dönemlerden çıktığımız o nostalji anında bir internet fenomeni olan Nokia 3310’un geri dönüyor olması bizi de en başta etkiledi. Hatta cihazı karşımızda gördüğümüzde hala bir tane alabileceğimizden emindik. Elbette bu tatlı nostaljik düşünceler inceleme başlayınca sona erdi.

YENİLENEN TASARIM

Gelin söze tasarımla başlayalım. Nokia 3310’nun ikonikleşen tasarımı 2017 versiyonunda modernleştirilmiş. 11,5 cm uzunluğundaki cihaz, avuç içinden bir parça daha uzun sadece. Selefine kıyasla incecik gövdesi ile sempatik bir tasarım çizgisine sahip olan 3310, atasından farklı bir tasarımla gelse de aynı genleri taşıdığını görsel olarak ifade ediyor. Elbette biz cihazın Dark Blue modelini inceledik ki sadece bu renkle çıkması en doğrusu olurdu diye düşünüyoruz. “Sarı 3310 mu olurmuş?” gibi hafif gelenekselci bir tutumumuz yok değil yani. Sevimli yuvarlak tuşlarıyla tasarımı tamamlayan cihazın microUSB şarj girişi üstünde, kulaklık girişi ise altında yer alıyor. Ses açma kapama tuşu yok tabii. Arkasında farklı olarak bir kamerayla gelen yeni 3310’un çıkarılabilir arka kapağını rahat açmak içinse ilk modeldeki gibi bir tuş yer almıyor. Açıkçası arka kapağı açmakta biraz zorlandık diyebiliriz. Hatta arka kapağı açarken tırnağınızı kırmanız da mümkün. Pürüzsüz malzeme tercihiyle elde hoş bir his yaratsa da çantamızda geçirdiği süre içinde 3310’un üstünde lekeler belirdi. Dayanıklılık konusunda dev soru işaretleri demek bu da bizim için.

Cihazın selefinden bir diğer farkı da renkli ekranı. 2,4 inçlik QVGA ekranın piksel yoğunluğu 167 ppi. Müzik gibi bazı uygulamalarda ekranın titrediğini fark ettik. Göz yorucu bir durum olduğunu söyleyelim.

BEKLENTİLERİ AYARLAMAK

Nokia 3310’a ait bir beklentiniz var mı bilemiyoruz ancak cihazı almadan önce beklentilerinizi iyi ayarlamanız gerekiyor. Öncelikle şunu söyleyelim; Nokia 3310, 2017 yılında ana telefon olarak kullanabileceğiniz bir cihaz değil. Kullanılabilir mi? Evet, ancak pek çok şeyden aynı anda feragat etmeniz gerekiyor bunun için. Cihaz Nokia Series 30+ işletim sistemiyle geliyor. Eski tanıdık menü tasarımını görmek mümkün. Tuş kilidini çağrı reddetme tuşu ve ardından yıldıza basarak yapmıyorsunuz ama. Elimiz eski alışkanlıklar yüzünden pek çok kez bunu yapmak istedi ancak tuş kişini çağrı kapatma tuşuna basınca açılan menüden yapılıyor. Cihazın hafızası 16 MB. Yanlış okumadınız evet, megabyte. Kendi başına dört tane fotoğraf çekebiliyor yani. 32 GB’a kadar microSD kart ile hafızasını artırabiliyorsunuz ki telefonu alırken microSD’yi de alın deriz. Bir diğer sorun da oyunlar. Telefona Snake yüklü geliyor ama diğer oyunlar ücretli. Örneğin Asphalt 6: Adrenaline’in fiyatı 15 TL artı 1 SMS ücreti. Snake konusunda da dertliyiz. Snake eski oyunun modernize versiyonu, aynı cihazın kendisi gibi yani. “Böyle Snake olmaz olsun” dedik. Biz yenilenen oyunu pek sevmedik ama biraz subjektif bir yorum tabii. Cihazın eski alışılmış kısayolları ise olduğu gibi duruyor. Diyez tuşuna basılı tutarak telefonu sessize alabilir, yıldıza basılı olarak radyoyu açabilirsiniz. Telefonun en büyük artısı da radyo hatta. İnternet kısmı daha da vahim. Opera tarayıcı yüklü olan cihazda WAP 2.0 var. Facebook’tan Twitter’a her yere buradan giriyorsunuz. Ekranda minicik bir ok beliriyor. Teker teker aşağı iniyorsunuz, öyle bir kabus. Gerçekten bu cihazla kendi iradenizle internete girmek ister misiniz emin değiliz. Tek sorun bu da değil. Bağlantı hızı öyle 4,5G, 3G falan sanıyorsanız çok üzülürsünüz. Cihaz 2G bağlantı destekliyor. Yavaşlıktan duracak bir hızda çalışıyor diyelim, siz anlayın. Herhangi bir sitenin ana sayfasının açılmasını beklerken bir çay demleyebilirsiniz. Unutmadan en çok merak edilen sorulardan birini de cevaplayalım: Nokia 3310’da WhatsApp’ı kullanmak mümkün değil.

Tabii uzun zamandır böyle bir cihaz kullanmadığımız için SMS kısmında da 160 karakter sınırını görünce şaşırdık. Ama hemen hatırlayıp adapte olduk. Hatta bir iki mesajdan sonra artık “çatır çatır” yazar kıvama geldik. Ancak yazdıkça da bunun ne büyük işkence olduğunu hatırladık. Her harf için tuşlara basmak insanın baş parmağına ciddi bir yükmüş. Zamanında iyi yazıyormuşuz… Bir diğer komik şeyi söyleyelim. Sadece SMS’de değil Notlar uygulamasında da karakter sınırı var; 100 karakter hem de. Twitter aforizmalarınız bile sığamayabilir.

Cihazın çıkarılabilir pili 1.200 mAh. Tabii yeni nesil cihazların devasa kapasiteli pillerinin yanında bu çok düşük gelmiş olabilir ama cihazda güç tüketimi yapacak hemen hiçbir şey kullanmayacağınız için yeter de artar bir pil diyebiliriz. Zaten ilk iki gün heyecanı geçince telefonu sadece “alo” demek için kullanacaksınız. Yani pil günlerce sizi idare ediyor evet.

OLMASA DA OLUR KAMERA

Cihazdaki en büyük yeniliklerden biri arka kamera elbette. 2 megapiksel çözünürlük sunan LED flaşlı kamera olmayan beklentinizi bile karşılamayacak emin olabilirsiniz. Yağlı boya tadında fotoğraflar çeken arka kamera olmasa da olurmuş dedirtiyor. Kamera arayüzü fazlasıyla basit. Direkt çekime başlayabiliyorsunuz. Sepya, Tersyüz renk gibi efekt seçenekleri de mevcut. Cihaz video çekim de yapabiliyor ancak anılarınızdaki görüntüler eminiz ki daha net ve canlı olacaktır. O yüzden bu cihazı alırken kamera hiç yokmuş gibi davranabilirsiniz.

Tabii şimdi şöyle de bir gerçek var. Yazının başından beri cihazın hemen hiçbir şeyi nasıl sunmadığından bahsettik ancak bu cihazın yurt dışı fiyatı 50 euro. Zaten tamamen ikinci bir telefon olsun, her zaman aranılabilsin diye yapılmış bir cihaz. Kimsenin gidip internette sörf yapması, ödüllü fotoğraflar çekmesi beklenmiyor elbette. Ancak bu cihazın Türkiye fiyatı 550 TL. Sadece “Alo” demek için ücret biraz yüksek diye düşünüyoruz. Beş dakika geçirdikten sonra kendi telefonunuza dönünce “İyi ki varsın” demek için bedel fazla anlayacağınız.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE PUANLAMA

Nokia 3310
Teknik Özellikler

Ekran
• 2,4 inç QVGA
• 240×320 piksel, 167 ppi
İşletim sistemi
• Nokia Series 30+
Bellek
• 16 MB dahili depolama
• microSD kart (32 GB’a kadar)
Kamera
• 2 MP arka kamera
• Video kayıt
Ağ bağlantısı
• 2G
Bağlantılar
• MicroUSB (USB 2.0), Bluetooth 3.0 (SLAM)
Batarya
• 1.200 mAh
Boyutlar
• 115,6 x 51 x 12,8 mm
Fiyat
550 TL

Log

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...