Her Şifreyi, Her Kapıyı Açan Yüzük

Share

Dijital dünyada güvenlik büyük mesele. Şifrelerimizi güçlü seçmek zorundayız, büyük-küçük harf karışık, en az 7 karakter, sayı da olacak içinde. Yetmiyor, 3 ayda bir yenilemek icap ediyor, 2 adımlı doğrulama kullanılacak filan.

Öyle olunca da insan sürekli unutuyor nereye ne şifre vermişti, yazsan olmaz, yazmasan başka dert. Gerçekten can sıkıcı. Üstelik ne yaparsan yap, şifreler kırılabiliyor. Ancak teknoloji sorunu yarattığı kadar çözümü de yaratıyor neyse ki.

Örneğin, tüm dijital anahtarlarınızın bir arada bulunduğu bir yüzük olan Token da bu çözümlerden biri.
Normalde kredi kartı, ev anahtarı, giriş kartları, internet şifreleri, araba anahtarları gibi şeyler kim olduğunuzu kanıtlamak ya da söylediğiniz kişi olduğunuzu ispat etmek için kullanılır.

Token ile tüm bu “kanıt”lar bir arada duruyor. Asimetrik kriptografi, biyometrik teknoloji ve güvenlik özellikleriyle donatılmış Token; yüzük formundaki bir tek anahtarla diğer tüm anahtarların yerine geçiyor. Yani otomobilinizi de Token açıyor, bilgisayarınızı da.

Kredi kartı yerine de Token’ı kullanıyorsunuz, ev anahtarı yerine de. Kısacası Token, size zaman kazandırmak ve güvenliğinizi sağlamak için tasarlanmış. Hangi anahtarlar yerine kullanacağınız ise size kalmış.

Token’da tüm bilgileriniz, EAL5+ sertifikalı güvenlik özellikleriyle saklanıyor. Yüzüğü parmağınıza takarken parmak izinizi tarayarak yüzüğü aktif hale getiriyorsunuz ve anahtarlarınız kullanıma açılıyor. Token’da bulunan optik okuyucu sayesinde yüzük parmağınızdan çıktığı anda bilgileriniz erişime kapatılıyor.

Dolayısıyla, kaybedersem bilgilerim çalınır mı diye endişe etmenize gerek kalmıyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...