Bel çevresindeki yağlanmaya dikkat

Share

Obezitenin insan sağlığına olumsuz etkisini göz ardı edemeyiz. Öyle ki günümüzde ölüme neden olan etkenler sıralamasında obezite beşinci sırada yer alıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, kilosu olması gerekenin iki kat ve üzerinde olanların ölüm riskinin sağlıklı olanlara göre 12 kat fazla olduğunu belirtiyor.

Obezite kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, inme, meme, prostat, kolon kanseri, tip 2 diyabet, uyku apnesi ve solunum yetmezliği gibi hastalıkların görünme riskini artırıyor. Bekmezci, bel bölgesinde biriken yağların iç organlara yakın olduğu için organ yağlanmasına neden olabileceğini ve obeziteye zemin hazırlayabileceğini söylüyor. Rakamlarla açıklayacak olursak bel çevresi ölçüsünün kadınlarda 80 cm’in, erkeklerdeyse 94 cm’in altında olması gerekiyor.

Beden kitle indeksi (BKI), obezite tanımında en basit ölçüm. Bu ölçümle vücut yağ oranlarının birlikte değerlendirilmesi, kilo almaya neden olan etkenlerin araştırılması, aile öyküsü, yaşam tarzının incelenmesi ve yepyeni bir diyet ile spor rehberi belirlenmesi gerekiyor.

Unutmayın, kalıcı ve sağlıklı kilo verme yolunda mutlaka uzman desteği almak şart.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...