Dünyanın İlk Premium Pickup Modeli: Mercedes-Benz X-Class

Share

Konsept versiyonunu ardından yollara çıkmaya hazır haliyle resmi tanıtımı gerçekleştirilen X-Class yeni bir sınıfın ilk üyesi olarak karşımızda.

Mercedes’in Ekim 2016‘da Stockholm’de düzenlediği özel etkinlikle ilk detayları konsept çizgilerle karşımıza çıkan premium pickup modeli X-Class bugün üretim bandından inerek sokaklara çıkacağı haliyle tanıtıldı. Güney Afrika’nın başkenti Cape Town‘da düzenlenen etkinlik kapsamında tüm dünyanın karşısına çıkartılan dünyanın ilk premium pickup modeli, bu avantajını kullanarak yarattığı sınıfın da standartlarını belirliyor.

Boyutlar – Donanım

Tasarım olarak genel yapıyla beklediğimiz gibi konsept çizgilere paralel bir yapıyla birlikte gelen X-Class’ın ebatlarına baktığımız zaman toplamda 5.340 milimetre uzunluğa, 1.920 milimetre genişliğe, 1.819 milimetre yüksekliğe ve 3.150 milimetre gibi iddialı bir aks mesafesine sahip olduğunu görüyoruz. Bir pickup modeli için fazlasıyla önemli olan çekiş kapasitesinde de başarılı değerleri vadeden araçta motor seçeneklerine göre değişmekle birlikte değerler 1.650 ile 3.500 kilogram olarak veriliyor. Ön yapısıyla Mercedes ürün gamındaki tipik SUV görünümüne sahip olan X-Class’ın donanım seçeneklerine göre bu bölümünde (tampon vs.) değişimler görmemiz mümkün. Arka bölümde de diklemesine tercih edilen ışıklandırma grubu tipik bir pickup etkisi yaratırken konsept versiyonda gördüğümüz ve çok etkilendiğimiz tasarımı burada görmememiz doğrusunu söylemek gerekirse bizleri biraz üzdü.

Donanım olarak Pure, Prograssive ve Power olmak üzere üç farklı seçenekle birlikte gelen X-Class’ın jant ebatları 17, 18 ve 19 inç olarak değişiklik gösteriyor. İçerisine girdiğimizde bizleri yine alışık olduğumuz Mercedes tasarımıyla karşılayan kokpitin merkezinde boyutu 8,4 inç ve çözünürlüğü 960 x 540 piksel olan multimedya ekran karşılıyor. Gösterge panelinin büyüklüğüyse 5,4 inç olarak belirleniyor. Döşeme seçeneklerinde de premium rozetini hak edecek yapıya sahip olan bu bölümde en üst donanımda el yapımı Artico deri kullanılıyor. Haberimizin başında bahsettiğimiz gibi kendi sınıfını yarattığı için beraberinde ilkleri getiren X-Class’ta anlık trafik akışı, çevrimiçi navigasyon ve 360 derece kamera gibi yardımcı ekipmanlar kullanıcısına büyük kolaylık sağlamak için görev yapacak. Bunlara ek olarak binek modellerde görmeye alışık olduğumuz şerit takip ve uyarı, hız sabitleyici, trafik işaret algılama, aktif fren asistanı, uzaktan araca erişim sağlama imkanı sağlayan Mercedes Me uygulaması gibi parçalar araçta yer alan donanımlar arasında.

Motor

Kaputunun altında dört ve altı silindirli dizel motor seçenekleriyle satışa sunulacak olan X-Class’ta 2.3 litre hacme sahip dört silindirli seçenek iki farklı güç değeriyle karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki olan X 220 d 163 beygirlik bir güce sahip şekilde sunulurken X 250 d 190 beygirlik bir değerle geliyor. 2018 yılının ortalarında satışına başlanacak olan altı silindirli dizel motorsa 258 beygir güç ve 550 Nm tork gibi arazi kabiliyeti çok daha tatminkar bir değerle kullanıcılarla buluşacak. Her iki versiyonu için de dört tekerlekten çekiş altyapısını sunan Mercedes şanzıman ayağında 7 ileri değerli otomatik ünitesine yer veriyor. X-Class’la ilgili altı çizilmesi gereken noktalardan bir tanesi de sürüş modları. Comfort, ECO, Sport, Manual ve Offroad olmak üzere beş farklı sürüş modunun yer aldığı araçta Eco modunda start/stop özelliği de devreye sokuluyor. Mercedes, bir pickup için olmazsa olmaz parçalardan olan süspansiyon üzerinde de opsiyon sunmayı es geçmemiş. Avrupa’da sunulacak tüm modellerde aracı yerden 202 milimetre yüksek konumlandıracak standart süspansiyonlara yer veren Mercedes, opsiyonel olarak satılan diğer seçenekle bu yükseklik değerini 20 milimetre yukarı çekiyor. Avrupa satışları aralık ayında başlayacağı açıklanan X-Class’ın Almanya’daki başlangıç fiyatı 37,294 euro olacak.

Log

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...