Robot Güvenlik Görevlisi ‘İntihar Etti’

Share

MRP Realty geçtiğimiz hafta Facebook sayfasından yayınladığı “Kasabada artık yeni bir şerif var.” mesajıyla yeni alınan robot güvenlik görevlisinin gelişini duyurmuştu. K5 olarak bilinen robot polis, ABD’nin başkenti Washington’da, Washington Harbor kompleksinde devriye görevini sürdürürken başına beklenmedik bir olay geldi. Bilinmeyen bir sebepten ötürü, robot polis bir fıskiyenin içindeki suda ‘ölü olarak’ bulundu.

Komplekste çalışan Bilal Farooqui bu zamansız ölümün fotoğrafını Twitter’da paylaşarak “Ofis binamıza yeni bir güvenlik robotu gelmişti. Kendisini suda boğdu. Bize uçan araba sözü verdiler ama elimize geçen şey intihara meyilli robotlar.” ifadesini ekledi.

Kasıt var mı?

Peki yeni şerif intihar mı etti yoksa öldürüldü mü? Robotu üreten Knightscope şirketinin Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Stacy Dean Stephens bu olayın münferit bir olay olduğunu ve incelemenin devam ettiğini belirtiyor. Stephens olayda hiçbir insanın zarar görmediğini ya da bu olaya herhangi bir şekilde dahil olmadığını söylüyor. Komplekse gönderilmek üzere yeni bir K5 robotu kargoya verildi.

MRP Realty bunun bir pilot program olduğunu ve şu anda hataların sebebinin bulunması için çalışıldığını ifade ederek “Bu olaylar hangi noktaların geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Böylece buranın sakinlerinin güvenliğine katkıda bulunabiliriz.” açıklamasında bulundu. Olayın sebebi konusunda ise MRP de “Öğrenmek için çabalıyoruz.” demekle yetindi.

Önceki olaylar

Aslında bu K5 robotlarının karıştığı ilk şüpheli olay değil. Nisan ayında Kaliforniya’daki bir otoparkta görev yapan bir K5 robotu bir adamın saldırısına uğramıştı. Geçtiğimiz yıl da yine Kaliforniya’daki bir alışveriş merkezinde bulunan bir K5 robotun küçük bir çocuğu yaraladığı iddia edilmişti.

Bu robotlar bir gün trafiği yönetecek, kötü adamları yakalayacak hatta 50 km hız sınırı olan bölgeden 51’le geçtiğinizde sizi takip etmeye başlayacak. Ancak o zamana kadar böyle gizemli ve trajik olaylar yaşamaya devam edebiliriz.

Cnet, Dünya Halleri

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...