İnsanlar Geçmişte ‘Hayalet Türle’ Çiftleşmiş

Share

Buffalo Üniversitesi araştırmacıları, gizemli ve muhtemelen daha önce keşfedilmemiş bir insan alt türüne ait genetik izlerin günümüze kadar ulaştığını keşfetti. Sadece Sahra Altı Afrika’da yaşayan kişilerde görülen bir gen, eski insanlarda türler arası çiftleşmenin sanıldığından çok daha yaygın olduğu anlamına geliyor.

Bilimciler bu keşfi, bir süredir üzerinde çalıştıkları MUC7 adlı bir proteini incelerken gerçekleştirdi. Bu protein insan tükürüğünde bulunuyor ve tükürüğe yapışkan özelliğini veriyor. Daha önceki araştırmalarda MUC7 proteininin, tükürüğün mikroplara yapışarak hastalığın vücuda yayılmasını engellediği ve bu yüzden evrimsel avantaja olduğu teorisi geliştirilmişti.

Proteinin evrimini inceleyen ekip 2 bin 500 modern insan genomuna göz attı. Hiç beklemediği bir sonuçla karşılaşan araştırmacılar, Sahra Altı Afrika’da yaşayan insanlardan alınan örneklerde MUC7 geninin çok daha farklı bir versiyonu bulunduğunu keşfetti.

Türk araştırmacı buldu

Türk Araştırmacı Ömer Gökçümen “Bu proteinin kodlamasını yapan genin tarihine baktığımızda, tarih öncesi bir karışımın izini günümüz Sahra Altı Afrika toplumlarında görebiliyoruz.” diyor. Bu Sahra Altı MUC7 gen varyantı o kadar farklı ki araştırmacılar bu genin günümüzden yaklaşık 150 bin yıl önce insanların çiftleştiği bir insan alt türünden gelmiş olduğunu düşünüyor.

Gökçümen “Bu bilinmeyen insan akrabası, Homo Erectus gibi daha önce keşfedilmiş bir alt tür de olabilir hiç keşfedilmemiş bir insansı da olabilir. Bu türe ait fosiller bulamadığımız için bu tarz türlere ‘hayalet’ tür diyoruz.” şeklinde konuştu.

Türler arası ilişki sanıldığından fazla

Bu aslında bilimcilerin daha önce keşfedilmemiş bir insan alt türüne dair ilk bulgusu değil. Ancak modern insan genomunda izleri bulunan ilk alt tür bulgusu. Bu da alt türler arası çiftleşmenin sanıldığından çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Gökçümen “Görünen o ki, türler arası çiftleşme bir istisna değil normmuş.” diyor.

Bu keşif, insan evrimine giden yolun daha da karmaşık olduğunu gösteriyor. Homo sapiens bir çok farklı alt türün ortak bir ürünü olabilir. Bu da keşfedilmesi gereken diğer alt türler olabileceği anlamına geliyor.

New Atlas, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...