Tüketici İkinci El Otoya Hücum Etti

Share

2017 yılının ilk 6 ayında 0 otomobil pazarı yaklaşık yüzde 8,6 civarında azalırken, aynı dönemde 2. El otomobil pazarında yüzde 6’ya varan yükseliş gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Ocak-Mayıs ayı döneminde ikinci el pazarında 2 milyon 87 bin 708 adet otomobil el değiştirirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 962 bin 868 adet olmuştu.

İkinci el pazarındaki bu yükseliş; dövizdeki artışlar ve yılbaşından geçerli yeni ÖTV oranlarının sıfır araç fiyatlarını arttırmasının doğal bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Otoshops Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, ikinci el pazarında en hareketli dönemi yaşadıklarını belirterek “Referandum dönemine kadar yaşanan durgunluğun ardından, bayram öncesi yaşanan hareketlilik 2. El pazarının yükselmesini sağladı. Şu anda da kurban bayramı öncesi hareketlilik yaşanmaya başlıyor. İlk 5 ayda gerçekleşen 3 milyon adedin üzerindeki satış, yılı 6-7 milyon aralığında tamamlanabileceğini göstermektedir. Otoshops olarak 2017 yılı için satış hedefimiz 6 bin adetti. 6 aylık süreçte 4.000 adetlik satışa ulaştık” dedi.

Denizaşan, pazarın yükselmesini sağlayan etkenlerden birisinin de kurumsal firmalar olduğunu belirterek “İkinci el otomotiv pazarında kurumsal firmaların çoğalması ile araç almak isteyenlerin güven ve kaliteyi tercih etmesinin yanı sıra tüm işlemleri tek noktadan gerçekleştirilerek zamandan tasarruf sağlamaları da satışlara olumlu olarak yansıyor ” şeklinde konuştu.

“Araç değişimi 4 yaşında yapılıyor”

Türkiye 2’nci el pazarında satışların 4-5 yaşındaki araçlarda yoğunlaştığı görülüyor. Dizel araçlara olan talep de düşüş gözlense de benzinliye göre daha fazla rağbet ediliyor. Sedan kasa araçlar her zaman olduğu gibi ülkemizde en çok tercih edilen kasa tipi olarak öne çıkıyor. Son yıllarda renk tercihinde beyaz araçlar önde görünüyor.

CNN

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...