Jet-Lag’den Korunmak İçin Alkolden Uzak Durun

Share

Seyahat etmeden önce, yeni varış noktanızın uyku düzenine uyum sağlamak için program yapın. Doğuya gidiyorsanız, o yerin yatma süresi ile senkron oluşuncaya kadar her gün 30 dakika erken yatmaya başlayın. Batıya seyahat ediyorsanız, tersini yapın.

Kendinizi doğal ışığa maruz bırakın. Biyolojik ritminiz, güneş ışığından büyük ölçüde etkilenir. Anahtar saatlerde gün ışığına çıkmak, vücut saatinizi daha hızlı ayarlamanıza yardımcı olabilir. Batıya seyahat ederken, sabahın erken saatlerindeki ışıktan faydalanın, öğleden sonraları ve akşamları kaçının.

Alkol ve kafeinden uzak durun. Kafein uyarıcıdır ve etkileri arzu edilenden daha uzun süre sürebilir. Ayrıca kafein yeni bir uyku rutinine girmeyi zorlaştırır. Alkol ise kan dolaşımını yavaşlatır ve uyku düzenini bozar. Alkol ve kafein yerine bol su tüketin. Su, baş ağrısından korunmanıza yardımcı olur.

Dr. HALİT YEREBAKAN / GÜNAYDIN

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...