Apple’ın Bükemediği Tek Bilek: Spotify

Share

Spotify’ın bugüne kadar en büyük hedefi, Apple’dan daha hızlı bir şekilde abone toplamak oldu. Son açıklanan rakamlara göre şirket bunu başarmışa benziyor. Bir yıldan daha kısa bir sürede 20 milyon yeni abone elde eden Spotify bu alanda Apple Music’i geride bırakmış durumda. Apple, müzik servisi için 20 milyon aboneye 1,5 yıldan uzun bir sürede ulaştı. Son rakamlara göre Spotify’ın 60 milyon abonesine karşın Apple Music’in toplam 27 milyon abonesi bulunuyor.

Spotify’ı bir adım öne çıkaran bazı özellikler, kullanıcılarının dinlediği müziklere göre yeni şarkılar öneren ‘Haftalık Keşif’ listesi, şarkıları kolayca paylaşmayı sağlayan ‘Spotify Kodları’, daha önce servise katılmayı reddeden sanatçılarla yaptığı yeni anlaşmalar ve belki de en önemlisi Google ile yürüttüğü ortaklık. Google’ın akıllı ev sisteminin Spotify’ı sesli komutla kullanmaya izin vermesi, servisin yakın gelecekte çok daha sık kullanılmasına vesile olabilir. Apple’ın kendi akıllı ev sisteminin bu servisle ne kadar rekabet edebileceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.

IPO’suz halka arz

Spotify’ın, belki de dünyanın en büyük şirketine karşı elde ettiği bu başarı, şirketin sevilen ürünü ve oluşturduğu topluluk sayesinde gerçekleşti. Belki de bu özelliklerine güvenen Spotify, pek çok şirketin yapmaktan sakındığı bir şeyi gerçekleştirerek IPO (ilk halka arz) aşamasını atlayıp şirketi direkt olarak borsaya sokmayı planlıyor.

IPO süreci aslında şirketlerin yatırımcılardan yüz milyonlarca Dolar toplayabildiği önemli bir aşama. Ancak Spotify oluşturduğu başarılı ve büyüyen girişim algısına dayanarak şirketi direkt olarak halka arz etmesi halinde de aynı geliri elde edebileceğine inanıyor.

Hisseleri oynaklıktan koruyabilir

Şirketler öncelikle yatırımcılara özel olarak hisse satışı yaptıklarında hisselerin bedeli sabit bir fiyattan belirleniyor. Ancak çok az şirket bu hisse bedelini koruyabiliyor. Genellikle şirketler IPO sırasında belirlenen hisse değerinin altına düşüyor bu da şirkete olan güvenin zarar görmesine sebep oluyor. Snapchat’in halka arzının ardından yaşananlar bu durumun güzel bir örneği.

Spotify bu hamlesiyle piyasada hissesinin değerinin oynaklığını azaltmayı hedefliyor olabilir. Ancak IPO’yu atlamak hisse değerinin değişmesini engellemek için yeterli olmayabilir. Pek çok farklı etken Spotify’ın hisse değerine etki edebilir.

Halka arz işleminin bu yıl içinde gerçekleşmesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor.

TechCrunch, Statista, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...