Game of Thrones’tan Çıkarılacak 5 Ekonomi Dersi

Share

Game of Thrones’un yeni sezonu 16 Temmuz gecesi başlıyor. Associated Press’in ekonomi yazarları Chris Rugaber, Paul Wiseman ve Josh Boak efsanevi diziye biraz daha farklı bir açıdan bakmayı başararak, diziden 5 ekonomi dersi çıkardı. Game of Thrones aslında bol miktarda ekonomi dersi içeriyor.

Dünya’nın Associated Press’in ekonomi yazarlarından aktardığına göre diziden çıkarılacak 5 makroekonomi dersi şöyle:

1- BANKALARIN ÖNEMİ

Eğer diziyi izliyorsanız Iron Bank of Braavos (Braavos’un Demir Bankası) hakkında bilgi sahibisinizdir.

Karakterlerin savaşları için kredi başvurusunda bulunduğu ve borçlandıkları zaman zor günler yaşayacaklarını bildikleri Demir Banka, finans kurumlarının nefret edilseler de her türlü dünya için önemli olduklarının altını çiziyor.

2- ORTAÇAĞ AVRUPASI’NA BENZER BİR BÜYÜME ORANI

MS 1000-1500 yıllarındaki Avrupa ekonomisi ile Westeros ekonomisi büyük oranda benzerlik gösteriyor.

Dizi boyunca Westeros ekonomisinde gözle görülür bir büyüme elde edilemedi, hatta yaşanan olaylar yüzünden ekonomik olarak geriledi de denebilir.

Uzmanlar Ortaçağ Avrupası’nda ekonomik büyüme oranını ortalama binde 3 olduğunu ifade ediyorlar, bu oran ile Westeros ekonomik büyümesi ile benzerlik göstermekte.

3- TEKNOLOJİK GELİŞME YOK

Günümüzde uçaklar ve füzeler, onlardan önce kullanılan silahlara karşılık olarak üretildi.

Ancak dizide bir tür ‘kitle imha silahı’ olarak tabir edilebilecek ejderhalara karşı hiçbir teknoloji geliştirilmezken Ak Yürüyenler’e karşı ise sadece Valyrian Çeliği ve Ejderha camı ile karşı konulabiliyor. Bu iki malzeme ise seri üretimde değil.

4- ŞİDDETİN OLDUĞU YERDE BÜYÜME YAVAŞLAR

Ortaçağ’da ekonomik ilerleme gösteren toplumlar, dizideki Greyjoy ailesi gibi, hedef haline geliyordu.

Modern ekonominin kurucusu sayılan Adam Smith, Ortaçağ toplumlarındaki şiddetin büyümeyi durdurduğunu yazmıştı.

Bu durum dizi içinde aynen geçerli.

Dizide birçok topluluk tamamen yağma üzerine kurulu bir ekonomik modele sahip.

5- ORTAK HAREKET SORUNU

Uzmanların ‘ortak hareket sorunu’ adını verdikleri, herkesin aynı tehditle yüz yüze olduğu ama kimsenin tehdidi kabul bile etmediği durum, ‘Game of Thrones’ dizisinin özeti denebilir.

Kuzey’deki Ak Gezenler tehdidini birçok Westeros efendisi görmezden geliyor, daha çok Demir Taht’ı kapmak için plan yapıyorlar. Ancak bu durum onları ana resimden uzaklaştırarak daha büyük bir felakete itiyor.

Uzmanlara göre Kuzey’deki Ak Gezenler tehdidini kabul etmeyen ve onunla yüzleşmeyen herkes yok olmaya mahkum.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...