Eskiyen Rüzgar Türbinlerine İkinci Şans

Share

Biz mevzuya uzak olsak da dünya yenilenebilir enerji konusunda kafa yoruyor, yatırımlar yapıyor. Bu yüzden, doğa dostu bir enerji alternatifi olan rüzgar gücü de teknolojik açıdan hızla değişime uğruyor. Peki eskiyen, işlevini yitiren rüzgar türbinlerine ne olacak? Bu dev ekipmanları nasıl yeniden değerlendirebiliriz?

Cam ve karbon fiber bileşimlerden yapılan rüzgar türbinlerinin geri dönüşümü imkansız denebilecek kadar zor. Dönüştürebilen tek bir tesis var ki o da Almanya’da ve ayda 400-500 ton atığı işliyor. Tahminler 2020 yılında aşağı yukarı 50.000 ton pervanenin atık haline geleceğini söylüyor. 2034‘te bu sayı 200.000 tonu bulacak.

Gelin görün ki, Hollanda bu soruna farklı bir çözüm bulmuş gibi duruyor. Ülke, atık rüzgar türbinlerinden kent mobilyaları, oyun parkları yaparak yeni bir geri dönüşüm hikayesi yazıyor.

Hollanda’nın bir yıl içinde ürettiği kent mobilyası, otobüs durağı ve oyun parklarının yalnızca yüzde 5’i bile bu pervanelerden elde edilse, ülkenin yıllık pervane atığı tamamen ortadan kalkmış olacak.

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 2

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 3

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 6

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 7

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 10

ruzgar turbin geri donusum ikinci sans 11

nolm.us

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...