Kraliçe Elizabeth, Tahtı Bırakıyor

Share

İngiliz Kraliyet ailesinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. İngiliz basınının Buckingham Sarayı’na yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre 91 yaşındaki Kraliçe Elizabeth, görevini bırakma kararı aldı.

Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, Elizabeth’in yakın çevresine, “Eğer 95 yaşına kadar tahtta kalırsam Regency Act isimli kraliyet yasasını yürürlüğe koymak istiyorum” dedi. Eğer bu yasa işleme konulursa 68 yaşındaki Prens Charles tahta oturabilecek.

Regency Act olarak da bilinen bu hamle, Kraliçe hayattayken en büyük oğluna tahtın yolunu açıyor. İngiltere’nin çok satan gazetelerinden Daily Express’e konuşan kraliyet ailesi uzmanı Robert Jobson, “Üst seviyede yetkililer bana geçiş hazırlıklarına başlandığını söyledi. Dolayısıyla Charles’ın göreve gelmesi bir olasılık” ifadesini kullandı.

Geçmişte İngiliz basını tahtı oğluna bırakmadığı için bazı kesimlerce eleştirilen Elizabeth, Charles’ın da tepkisini çekmişti. Yakın zamanda kraliyet ailesine yakın kaynaklar 1952’de babası 6. George’un ölümüyle tahta çıkan Kraliçe’nin Charles’ın Prenses Diana’dan sonraki eşi Camilla’yı tasvip etmediğine dair iddialar ortaya atmıştı.

Eğer Charles, tahta çıkarsa, ülkede tahta çıkan en yaşlı kral olacak fakat Charles’ın da tahtını devretmesi gibi bir ihtimal var. Böyle bir durumda, büyük oğlu Prens William’ın tahta geçmesi gerekiyor. Fakat bu iddialar hakkında henüz Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla’nın resmi konutu olan Clarence House’tan resmi bir açıklama gelmedi.

İNGİLTERE 69 YIL SONRA KRALLIK OLACAK

Regency Act’in işleme konması durumunda, 1952’den beri tahtta olan Kraliçe Elizabeth görevini oğlu Prens Charles’a bırakacak ve tam 69 yıl sonra resmen ‘krallık’ olacak. Tahta oturduğu zaman uzun bir aradan sonra Krallık’ı yönetecek ilk kadın olan Kraliçe Elizabeth’ten önce bu görevi üstlenen kişi 1837-1901 arasında görev yapan Prenses Victoria’ydı. Günümüzde İngiltere’nin önemli kültürel merkezlerinden Victoria and Albert Museum, The Science Museum, Royal Albert Hall gibi mekanları yapan Victoria’yı tarih kitapları, “eşi Albert tarafından yönetildi” şeklinde yazdı.

Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Kraliçesi olan Elizabeth, İngiliz Milletler Topluluğu’nun da lideri konumunda. Kraliçe 4 yıl sonra yani 2021’de görevi bırakırsa bu durumda, oğlu Prens Charles İngiltere’nin 69 yıl sonra ‘kralı’ olacak.

Sözcü

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...