Şarkı Söyleyin, Müzik Dinleyin, İyileşin!

Share

Şarkı söylemek ve müzik dinlemenin eğlenceli olduğu kadar fiziksel ve ruhsal sağlığınız için son derece olumlu etkilere sahip olduğunu biliyor muydunuz?

KANITLAR ORTADA
Müzik terapisi konusunda yürütülen araştırmalar her geçen gün daha da fazlalaşıyor. Bu araştırmaların sonuçlarıysa aşağıdaki gibi özetlemek olası:

TIBBİ GİRİŞİMLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR:
Anjiyografi, lokal anesteziyle yapılan küçük operasyonlar ya da endoskopi gibi girişimlerde müzik terapisinden faydalanılmasının işlem sırasında hastaların yaşadığı anksiyeteyi büyük ölçüde hafiflettiği ve yatıştırıcı, ağrı kesici ilaçlara duyulan ihtiyacı azalttığı tespit edilmiş.

KONUŞMA YETİSİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Müzik terapisinin en fazla yardımcı olduğu hastaların başında, felç sonucunda konuşma yeteneği zarar gören kişiler geliyor. Bilindiği gibi, konuşma yeteneğimizden beynimizin sol tarafı sorumlu. Bir melodi duyduğumuzda uyarılansa, yine beynimizin sol tarafı ve işte bu bağlantı sayesinde beyin hasarı belirli bir ölçüde giderilebiliyor.

KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ AZALTIYOR
Müzik dinlemek stres ve gerginliği büyük ölçüde azaltıyor. Bunların azalması da kemoterapi ve radyoterapinin yan etkileri üzerinde son derece olumlu sonuçlar alınmasını sağlıyor.

KRONİK AĞRILARI AZALTIYOR
Müzik terapisi, romatizma, sinir hasarı gibi nedenlerden dolayı oluşan kronik ağrıları hafifletmede önemli rol oynuyor. Yapılan çalışmalar, müzik terapisi gören kronik ağrılı hastaların ağrı kesici kullanım oranlarının düştüğü yönünde.

DEMANS HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Demans yani bunama özellikle yaşlı kişilerde yaygın olarak görülen kronik bir sorun. Bu sorundan mustarip kişilerin, düzenli olarak müzik dinleyerek, daha huzurlu ve sosyal olabildikleri gözlenmiş.

SES DE YAŞLANIYOR!
Sadece telefonda konuşarak bile bir kişinin yaşı hakkında nasıl hemen fikir ediniyoruz, hiç düşündünüz mü? Bunu yapabiliyoruz çünkü sesimiz de zamana yenik düşüyor ve yaşlanıyor. Soluk borusu kasları yıllar içinde yavaş yavaş zayıflıyor ve liflerinin esneklik kabiliyeti azalıyor. Ses daha boğuk ve kısık çıkıyor. Şarkı söylemekse bu kasları güçlü tutarak, sesin genç kalmasını sağlıyor.

ŞARKI SÖYLEYİNCE…

Solunum kaliteniz yükseliyor.

Kalbiniz kuvvetleniyor.

Bağırsak aktiviteniz düzenleniyor.

Tansiyonunuz dengeleniyor.

Gerginliğiniz azalıyor.

Dikkatiniz ve hafızanız güçleniyor.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...