Şerif Mardin Yaşamını Yitirdi

Share

Sosyolog ve siyaset bilimci Prof.Dr. Şerif Mardin yaşamını yitirdi.

Sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti. Prof. Mardin’in cenazesi yarın (7 Eylül) Yeniköy Camii’nde öğle namazını müteakiben kaldırılacak.

Mardin, 1927 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Orta öğrenimine Galatasaray Lisesi’nde başladı ancak daha sonra ABD’de tamamladı. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi’nde tamamladı.

Doktorasını Stanford Üniversitesi’nde Hoover Institute’de “The young Ottoman movement: a study in the evolution of Turkish political thought in the nineteenth century” başlıklı tezle hazırlayan Mardin, tezinin genişletilmiş halini 1962 yılında Princeton University Press’ten “The Genesis of The Young Ottoman Thought” adıyla bastırdı.

1964 yılında çıkan diğer eseri “Jön Türklerin Siyasi Fikirleri” ile çalışmalarını taçlandırdı. İki çalışmasıyla birlikte sonraki çalışma alanını tayin etti ve Türk Modernleşmesi problematiğini genişletecek ayrıntılı makale çalışmaları yaptı. 1954-1966 yılları arasında dönemin önemli dergisi olan Forum’da yazarlık yaptı.

13 yıl boyunca Ankara Üniversitesi’nde hocalık yapan Şerif Mardin, ardından 1973’te Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı.

Ardından yaklaşık 13 yıl boyunca Washington’daki American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı görevini üstlendi.

Türkiye’nin en önemli sosyologlarından ve siyaset bilimcilerinden olan Prof. Dr. Şerif Mardin, 6 Eylül 2017 tarihinde hayatını kaybetti.

Şerif Mardin’in kitapları:

Din ve İdeoloji
İdeoloji
Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim
Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
Siyasal ve Sosyal Bilimler
Türk Modernleşmesi
Türkiye’de Din ve Siyaset
Türkiye’de Toplum ve Siyaset
Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
Religion, Society and Modernity in Turkey”, Syracuse University Press’ten

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...