iPhone X’in Maliyeti Ne Kadar?

Share

10. yıla özel olarak geliştirilen iPhone X, 999 dolar satış fiyatına sahip. Peki telefonun üretim maliyetinin ne olduğunu merak etmiş miydiniz?

10. yıla özel olarak duyurulan iPhone X modeli, 999 dolar satış fiyatıyla bugüne kadar üretilen en pahalı iPhone olma özelliğini taşıyor.

Peki, cihazın üretim maliyeti ne?

Çin’de iPhone X modeli ile ilgili bir araştırma yapan ve tek tek parça maliyetlerini hesaplayan bir kaynağa göre cihazın toplam parça maliyeti 412.75 dolar.

Bir başka bu rakam, satış fiyatından %60 daha ucuz.

iPhone X’in en pahalı parçası Samsung tarafından üretilen 5.8 inç boyutlu OLED ekran. Her bir OLED ekranın maliyeti 80 dolar fiyat etiketine sahipken, Toshiba’dan alınan 256 GB’lık NAND depolamanın fiyatı ise 45 dolar.

Öte yandan 3 GB RAM fiyatı 24 dolar iken, A11 Bionic çipsetinin bir tanesi 26 dolar. Ancak buna Qualcomm tarafından modem eklenmesi de 18 dolarlık bir artışın olmasını sağlıyor.

Cihazın 3D sensörü 25 dolara mâl edilirken, arka paneldeki camın fiyatı 18 dolar.

Tabii ki maliyet fiyatıyla satış fiyatının oldukça farklı olmasında birçok sebep var. Ar-Ge çalışmaları, pazarlama bütçesi vs derken son satış fiyatı 999 dolar olarak karşımıza çıkıyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...