Katalonya Bağımsızlığını İlan Etmeye Hazırlanıyor

Share

İspanya’ya bağlı Katalonya’da Özerk Bölgesi’nde, 1 Ekim 2017’de yapılan bağımsızlık referandumunun yankıları sürüyor.

İspanya devletinin yasa dışı olarak tanımladığı referandumda ‘Evet’in yüzde 90 çıkmasının ardından Katalan yönetimi de bağımsızlığı ilan etmekte kararlı görünüyor. Son olarak Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlığı ilan edeceklerini açıkladı.

Referandumun ardından ilk mülakatını BBC’ye veren Puigdemont, özerk hükümetinin bağımsızlık için “bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında” harekete geçeceğini söyledi.

Peki Katalonya, bağımsızlığını ilan etmesi durumunda ne gibi bir yol haritası izlemeyi ve nasıl bir devlet kurmayı planlıyor?

Katalonya parlamentosunda yer alan Junts pel Sí (Evet için Birlikte) oluşumu ile Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) beraber “yasal geçiş ve cumhuriyetin kurulması yasası”nı hazırlamıştı.

Ağustos ayının sonunda Katalan Parlamentosu’na sunulan tasarı 6 Eylül’de kabul edildi.

Böylece 89 madde ve üç düzenlemeden oluşan tasarının onaylanmasıyla birlikte 1 Ekim’de gerçekleştirilen referandumun kararı alındı.

Bu yasa aynı zamanda Katalonya’nın İspanya devletinden nasıl ayrılacağını ve yeni devletin nasıl kurulacağını içeriyor.

Yasaya göre, resmi sonuçların açıklanmasının ardından 48 saat içinde İspanya’dan ayrılık kararının açıklanması gerekiyor.

Yasada, bağımsızlık kararının alınabilmesi için referandumda asgari bir katılım oranı ise yer almıyor.

İspanya anayasasını ihlal ettiği söylenen bu yasanın öne çıkan bazı başlıkları şunlar:

Yeni anayasanın hazırlanması

Yeni anayasasının katılımcı bir şekilde hazırlanması için altı ay boyunca toplumun farklı kesimlerinden görüşler alınacak.

Altı ayın ardından seçimler düzenlenerek Kurucu Meclis oluşturulacak.

Kurucu Meclis’in şimdiki Katalan Parlamentosu’nda olduğu gibi 135 üyeden oluşması bekleniyor.

Hazırlanan anayasanın kabul edilmesi için ilk oylamada üyelerin beşte üçünün, yoksa ikinci oylamada ise salt çoğunluğunun onay vermesi gerekiyor.

Anayasa meclisten geçtikten sonra referanduma götürülecek.

Katalonya tarihi

Devletin ilkeleri

Yasada, yeni devlet, “Katalonya, cumhuriyetle yönetilen demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olacaktır” olarak tanımlanıyor.

Devletin başkanı

Kurucu Meclis seçimleri düzenlenene kadar Katalan hükümetinin başında bulunan Carles Puigdemont’ın devlet başkanı olması öngörülüyor.

Vatandaşlık

Yasada, bu bölgede yaşayanların mevcut vatandaşlıklarının iptal edilmesine dair herhangi bir düzenleme yer almıyor. Bu da, burada yaşayanların hem Katalonya hem de İspanya pasaportu taşımalarının önünü açıyor.

31 Ekim 2016 tarihinden itibaren iki yıl boyunca Katalonya’da yaşayan bütün İspanya vatandaşlarının yeni devletin vatandaşı olabileceği belirtiliyor.

Katalan hükümetinin İspanya devleti ile vatandaşlık meselesinin çözülmesi için masaya oturması öngörülüyor.

Resmi diller

Geçiş dönemi süresince Kurucu Meclis oluşturulana kadar şimdiki resmi diller olan İspanyolca, Katalanca ve Aranca’nın statülerini korumaları bekleniyor.

Katalonya bağımsızlık referandumu: Bundan sonra ne olacak?
Katalonya Başkanı Puigdemont BBC’ye açıkladı: Birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceğiz
İspanya antremanında ‘Pique Dışarı’ tezahüratı yapıldı

Siyasi af

Katalonya’nın eski başkanı Artur Mas gibi Katalonya bağımsızlığı adına yaptığı eylemlerden dolayı hüküm giyen her siyasinin affedileceği aktarılıyor.

Ancak CUP, yolsuzlukla ilgili davaların af kapsamında olmayacağını belirtiyor.

Silahlı kuvvetler

Ayrılık sürecinin başlamasıyla İspanya ordusunun Katalonya üzerinde bir hakimiyeti kalmayacak. Ancak bu yasaya göre ilk aşamada yeni silahlı güçlerin kurulması öngörülmüyor.

Ayrılıkla beraber Katalonya’nın sınırlarının Katalan hükümetinin kontrolüne geçmesi düşünülüyor.

Vergiler

Ayrılık ilan edilmesiyle İspanyol vergi kurumlarının Katalonya ile bir ilişiği kalmayacak.

Vergi yönetiminden sadece Katalonya ve yerel idare birimleri sorumlu olacak.

Katalonya hükümetinin altında yer alan mali işlerden sorumlu kurum, Maliye Bakanlığı’na dönüştürülecek.

Yargı sistemi

Katalonya’daki en yüksek yetkili mahkeme kurulacak devletin Yüksek Mahkemesi’ne dönüştürülecek.

Yasama, yürütme ve yargı olarak güçler ayrılığının korunacağı aktarılırken, direkt olarak yeni kurumlar oluşturmak yerine zaten Katalonya’da var olan kurumların niteliğinin değiştirileceği ifade ediliyor.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...