Mars Ne Zaman Kuraklaşmaya Başladı?

Share

Mars’taki su varlığına ilişkin yeni teori ortaya atıldı. Chicago Üniversitesi’nden Edwin Kite ve Caltech Üniversitesi’nden Peter Gao, Mars’ın tamamen buzla kaplı olduğu dönemden kalma su izlerinin nasıl ortaya çıktığına dair geliştirdikleri modeli yayımladılar.

Bilim insanları, Mars’ın eksen değişiklikliği yüzünden farklı dönemlerde farklı bölgelerin daha fazla güneş aldığını, bu durumun buz tabakasını eriterek gezegen kabuğunun altında buz tabakasıyla kaya tabakası arasında sıkışmış metan gazını ortaya çıkardığı savundular.

Bilim insanlarının geliştirdiği modele göre, yaklaşık 3.6 milyar yıl ile 3 milyar yıl arasında meydana gelen bu durum, karbondioksit ile metan gazının birleşmesine neden oldu ve meydana gelen küresel ısınma Mars’taki ortamı kuraklaştırmaya başladı.

Ayrıca Curiosity’nin ve diğer araçların tespit ettiği akarsu aşındırmaları da bu dönemi işaret ediyor.

Haber Uzay

Hande Sheref

Daha çocukken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşen Hande, Los Angeles'ın bitmeyen sıcak rüzgarlarıyla her güne daha olgunlaşmış ve bilge olarak uyandığına inanıyor. Bir gün ülkesine dönme hayalinden asla vazgeçmeyen Hande Sheref, hayatın tadını çıkartmaktan geri kalmıyor. Serinletici'de ağırlıkla dünya ve teknoloji çalışmalarında yer alan yazar, hayatın bir resim tablosu olduğuna inananlardan...

You may also like...