Tehlikeli sorularla baş etme sanatı

Share

Aşk hayatınıza burnunu sokmayı seven insanlar aileden birileri, mahallenin meraklı komşuları, her zaman gözü üstünüzde olan eski okul arkadaşlarınız ya da konuyla tamamen alakasız yabancılar olabilir. Onlarla nerede, nasıl karşılaşacağınızı asla kestiremezsiniz. Bu yüzden soru bombardımanlarına her zaman hazırlıklı olmanızda fayda var. İşte en sık sorulan sorulara karşı, en tatmin edici cevaplar…

BEKARSANIZ

“Halen doğru kişiyi bulamadınız mı?”

“Hayır, görünüşe bakılırsa bütün iyi erkekler kapılmış. Ama geçen hafta yaşadığım ateşli kaçamaktan bahsedebilirim!”

Sert bir çıkış karşınızdaki kişiyi gücendirebilir. Uzman Elaine Swann Let Crazy Be Crazy kitabında; konuyu değiştirmenin, ilgiyi farklı bir yöne çekmede mükemmel rol oynayacağını belirtiyor. Bu cevapla, karşınızdaki kişinin sizden bilgi koparma arzusunu çok daha heyecan verici bir hikaye ile tatmin edebilirsiniz. Böylece, doğru kişinin ne zaman hayatınıza gireceği konusundaki sıkıntı veren konuşma şimdilik geri planda kalır.

“Hayır, ama kimseye bağlı olmadığım için kafama eseni yapabiliyorum. Mesela, önümüzdeki ay sörf yapmayı öğrenmek için Bali’ye gideceğim.”

Bu işten alnınızın akıyla çıkmak için “Bekarım ve mutluyum.” havasını samimi şekilde veriyor olmanız lazım. Kendinizden emin konuşup vücut dilinizi doğru kullanarak bekar olmak başınıza gelen en güzel şeymiş gibi davranın. Karşı taraf bu mesajı alırsa, sorusunu üstelemez ya da tuhaf randevular listenize yenisini ekleyecek bir tanışma organize etmeye çalışmaz.

TAKILIYORSANIZ

“İlişkiniz ciddi mi?”

“Neden bilmek istiyorsun, yoksa ikimizden birinde gözün mü var?”

İlişki durumunuz karışıksa, başkalarına yanlış bir mesaj vermemeye dikkat edin. Komplike ilişkinizi siz kendiniz bile idrak edemezken, meraklı sorularıyla aşk hayatınızı kurcalayacak biri işleri içinden çıkılmaz hale sokabilir. “Bu mevzunun uzamasını istemiyorsanız, açık kapı bırakmayın” diyor Swann. Esprili yaklaşımla konunun üstünün kapamak yapılacak en akıllıca davranış olacaktır.

“Bu sıralar işim ve fotoğraf kursum arasında mekik dokuduğum için yeni birileriyle tanışacak vaktim olmuyor. Onunla arada takılıyoruz.”

Frientimacy kitabının yazarı Shasta Nelson; “İçinizden bu soruya karşı defansif bir çıkışta bulunmak geçse de, bu senaryo ile cool bir tavır takınabilirsiniz.” diyor. Takıldığınız kişinin ciddi bir ilişkiye uygun olup olmadığından emin değilseniz, bu süreçte üstü kapalı cevaplar imdat pimi görevi görecektir.

AŞIKSANIZ

“Ne zaman eve çıkıyorsunuz?”

“İkimiz de kendimize ait alanımızın olmasını seviyoruz. Yakın zamanda böyle bir planımız yok.”

Samimi olun ama sonrasına da hazır olun. “Bu tarz sorular kafanızda belirlediğiniz düzeni sorgulatarak, ‘Gerçekten ne zaman olmalı’ sorusunu karşınıza çıkarabilir. Karşınızdakinin bu konuyu daha fazla kurcalamaması için cevabınızı mantıklı bir sebeple desteklemeniz gerekiyor” diyor Swann. Aksi takdirde kendinizi ısrarlar ve beklentiler denizinde kaybederek, kiralık evlere bakıyor halde bulmanız olası.

“Bilmiyorum, bu çok ciddi bir adım.”

Bu konudan kaçarak uzaklaşmak yerine, böylesine ciddi bir kararı ölçüp tarttığınızı karşı tarafa söylemenizin size faydası bile olabilir. Birçok insan size hak vererek, yararı olacak birkaç öneride bulunabilir. Her tavsiyeyi ciddiye alın demiyoruz tabi ki, ama dışarıdan bakan bir göz sizin farkında olmadıklarınız görüyor olabilir.

BİRLİKTE YAŞIYORSANIZ

“Ne zaman evlenme teklif edecek?”

“Teklif ederse ilk öğrenenler arasında olacaksın, söz!”

Beklenen gelişme yaşandığında o kişiye bizzat söyleyeceğinizin garantisini verirseniz, karşınızdaki kişi ona duyduğunuz güven karşısında soru bombardımanını kesecektir. O, bu konuyu enine boyuna konuşamıyor olmanın sıkıntısıyla, ilk öğrenenlerden biri olacak olmanın gururu arasında duygu karmaşası yaşarken, siz de o ortamdan yavaşça uzaklaşmaya bakın.

“Bu soru her sorulduğunda 1TL kazansaydım, şimdiye düğünü karşılayacak kadar paramız olmuştu.”

Espriyle karışık cevapla bu sorunun hakkından gelebilirsiniz. Özellikle bu soruyu bunaltıcı derecede fazla duyuyor olduğunuzu yansıtacak bir-iki cümle, karşınızdaki kişiye gerekli mesajı verecektir. Bizden size bir uyarı, “Ona neden sormuyorsunuz” gibi bir yaklaşımı denemeyin çünkü gerçekten sorabilir!

NİŞANLIYSANIZ

“Düğün için gün aldınız mı? Gelinliğini seçtin mi? Dans kursuna gidecek misiniz?”

“Hazırlıklar için özel bir liste hazırladım. Her şeyi aynı anda düşünemiyorum.”

“İnsanlar böyle özel bir gün yaklaşırken ilgisiz görünmemek için sizi hazırlıklarınızla ilgili soru yağmuruna tutabilir” diyor Nelson. Niyetleri iyi olsa da sizin de karar aşamasında olduğunuz konulara girip kafanızı daha fazla karıştıracak bir sohbete girişmek yerine, “Bilemiyorum, henüz kararsızım.” demek sizi geçici bir süre kurtaracaktır.

“Sabah akşam Pinterest’te yaratıcı fikir peşindeyim. Hangi birini duymak istersin?”

Bu heyecan verici süreçte, mümkün olduğu kadar bilgi almak isteyen ve asla pes etmeyecek meraklıları geri püskürtmenin en iyi yolu, “Hangi birini anlatayım” cevabı olacak. Başka soru sormasına fırsat vermeden, siz istediğiniz kadarını anlatın. Hem o gücenmemiş olur, hem de siz yorucu hazırlık evresinde motive olursunuz.

EVLİYSENİZ

Çocuk yapmayı düşünüyor musunuz?

“Valla bu yumurtalıklarımla onun spermlerinin bileceği iş.”

Swann’a göre birçok çift için konuşulması oldukça sıkıntılı bir konu bu. Bebek istiyorsanız ve bu konudaki çalışmalarınız devam ediyorsa, yukarıdaki gibi esprili dille üstünü kapatın. Bunun hakkında konuşmak istemiyorsanız, “Bakalım” diyerek kestirip atın. Çocuk yapmayı düşünmüyorsanız, “Biz iki kişilik aile olarak kalmayı planlıyoruz” demekten çekinmeyin.

“Olacağı varsa olur, ama şu an şarabımın keyfini çıkarmakla meşgulüm.”

Şu anın keyfini çıkardığınızı, çocuk konusunu zamana bıraktığınızı söylemeniz önemli. Ama çocuğunuzu kucağınıza alana dek bu soruyu duyacağınıza emin olabilirsiniz. Unutmayın, her zaman meraklı birileri olacak. Baş etmenin yolu ise, kırıcı cevaplar vermeden daha fazla soru sormaya fırsat vermemekten geçiyor.

Aileniz neden bu kadar meraklı?
“Evlenmek, çocuk sahibi olmak gibi özel günlerin zamanlamaları herkesin kafasında farklıdır” diyor Uzman Elaine Swann. Ailenizin çoğunluğu bu konular hakkında sorular sorarak sizi harekete geçireceklerini ve kendi kafalarındaki zamanlamaya uyduracaklarını düşünür. Fakat diğerleri, mesela büyükanneniz, sadece merak eder. Gerçekten kendini tutamaz. Yapılan araştırmalara göre, beynimizin kısıtlama duygusunu harekete geçiren bölgesi yaşlandıkça fonksiyonunu kaybediyor.

Yabancıların neden umurunda?
Sizi tanımıyorlar ama yanınızda birini gördüler. Bir konuşma başlatmak için bundan daha iyi bahane olamaz. “Yabancı kişiler sorularıyla ağzınızdan laf almak istiyor gibi görünseler de aslında amaçları konuşacak ortak bir konu bularak sizi tanımak olabilir” diyor Shasta Nelson.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...