’13. Cuma’nın uğursuzluğu

Share

Batıl inançlı insanlar için bugün gibi ayın hem 13’ü hem de Cuma günü tam bir kabus. Çünkü özellikle bu inancın hakim olduğu ülkelerde bugün insanlar evlerinden çıkmamayı ve daha temkinli davranmayı tercih ediyor.

Efsanenin kökeni

13. Cuma’nın neden uğursuzluk getirdiği düşünüldüğünden biraz daha karışık. Kimilerine göre 12 sayısı kronolojik bütünlüğün sembolü. İsa’nın 12 havarisi olması, bir yılda 12 ay bulunması, gündüz ve gecenin 12 saatlik dilimlerle birbirinden ayrılması gibi örnekler bu inancı destekliyor. 13 sayısı bu nedenle düzensiz, tamamlanmamış ve eksik olarak nitelendiriliyor.

Adem’le Havva’ya kadar uzanıyor

Kimilerine göreyse uğursuzluk inancının geldiği hikaye daha farklı. Bu inancın kaynağı Son Akşam Yemeği (Last Supper). İskandinav mitodolojisine göre bu yemek İsa’nın çarmıha gerilmeden önce Havarileriyle yediği son yemek. Efsaneye inanlar o gün masada 13 kişi olmasının kötü şansına inanıyor.

Sadece Cuma gününün uğursuzluğuna inanlar da azınlıkta değil. İsa’nın Paskalya’dan önceki Cuma çarmıha gerilişi, Adem ile Havva’nın yasak meyveyle Cuma günü cezbedilmesi nedenleriyle bugün uğursuz bulunuyor.

Daha az kaza oluyor

Hollanda Sigorta İstatistikleri Merkezi ’nin 2008’deki araştırması diğer cumalar ile kıyaslandığında 13. Cuma’da daha az kaza, hırsızlık ve yangın olduğunu gösterdi. Nedeniyse Hristiyan toplumlarındaki insanların bugünün uğursuzluğuna inanarak daha dikkatli davranması.

Milyonlar korkuyor

İstatistik olarak bugünün kötü etkisinin az olduğu gözlemlense de efsaneye olan inanç hala önemli bir yere sahip. Kuzey Caroline Asheville Stres Yönetimi ve Fobi Enstitüsü, Amerika’da 17’yle 21 milyon arası insanın 13. Cuma korkusu olduğunu belirledi. Fobi’nin Amerika’ya 800-900 milyon dolara mal olduğu belirlendi. Nedeni, bugünde insanların seyahat etmemesi.

Literatüre bile girdi

13. Cuma’dan korkmak o kadar yaygın bir davranış biçimi ki buna literatürde “onüçüncü cuma fobisi” anlamında latince “paraskevidekatriaphobia” deniyor.

12 filme konu oldu

13. Cuma sinema için de güzel bir kaynak oldu İşte 13. Cuma konulu filmler…
-Friday the 13th (3+1 bölüm)
-Friday the 13th: A New Beginning / Friday the 13th Part V (1985)
-Jason Lives: Friday the 13th Part VI (1986)
-Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
-Friday the 13th Part VIII: Manhattan (1989)
-Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)
-Jason X (2001)
-Freddy vs. Jason (2003)
-Friday the 13th (2009)

Hitchcock’un doğum tarihi manidar

En önemli korku filmi yönetmenlerinden Alfred Hitchcock da 13. cuma doğumlu. Ünlü yönetmen 13 Ağustos 1899 Cuma doğumlu.

İtalyanlar ve Yunanlar inanmıyor

İtalyanlar için 17. Cuma kötü şans getiriyor. Yunanlar ise 13. Salı kötü şansa işaret ediyor.

Finlandiya olaya farklı bir boyut kattı

Finlandiya 1995’ten beri 13. cumalar Ulusal Kaza Günü olarak kabul ediliyor. 13. cumalarda ülke çapında kazalara karşı farkındalık kazandırılması amaçlanıyor.

13. Cuma’da bir asteroid

13 Nisan Cuma 2029’da ise 99942 Apophis isimli asteroid dünyanın yakınından geçicek. Bilim insanları bu asteroidin dünyaya çarpma olasılığının sıfır olduğunu söylese de kimileri için bu tarih hala göz korkutuyor.

NTV

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...