Kalbinize İyi Bakın

Share

Düzenli check-up yaptırmak ve kalp sağlığınızı kontrol altında tutmak hayati önem taşıyor.

Yüksek kolesterol denince aklınıza ne geliyor? Bir hamburger, tıkalı bir damar… Her 10 genç kadından birinin kolesterolü sağlıksız değerlerde. 20-44 yaş aralığındaki yetişkinlerin yüzde 40’ı beş yıl içinde hiçbir testten geçmediklerinden nasıl bir risk taşıdıklarını bilmiyorlar. Eğer kolesterolünüzü kontrol altına almazsanız ilerleyen yıllarda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kalp Rahatsızlıkları Erken Yaşta Başlar
20’li-30’lu yaşlarda olsanız bile kolesterol damarlarınızı kaplamaya başlamış olabilir. Araştırmalar çocukların damarlarında bile yapışkan bir oluşumun gözlemlendiğini gösteriyor. Çok fazla doygun yağ içeren yiyecek tüketmek karaciğerin normalden fazla LDL (zararlı kolesterol) üretmesine sebep olur. Bunun sonucunda da kolesterol damarlara yapışır. Küçük çocukların bile kalp rahatsızlıklarına yakalandığını göz önüne alırsak genç kadınların da risk altında olması pek şaşırtıcı değil.

Stres Sağlığınızı Sinsice Etkiler
Düzenli olarak egzersiz yapıp sağlıklı ve düşük yağlı yemekler tüketseniz bile stres, kolesterolünüzü yükseltebilir. University College London araştırmacıları üç yıl süren araştırmalar sonucunda stres altındaki kişilerin yüksek kolesterole sahip olabileceği sonucuna varmış. Kandaki yağ oranının yükselmesinin sebeplerinden biri de stres eğilimi. Stres sonucunda vücudun damarlardaki fazla yağı atma işlemi yavaşlıyor.

Kolesterolden Sadece Kalbiniz Etkilenmiyor
Damarlardaki kan akışı normal seviyede olmayınca kalp krizine yol açabilecek tıkanıklık riski ortaya çıkıyor. Üstelik aynı şey beyne giden damarlarda da meydana gelebilir. Tıkanmış damar kalp krizinin başlıca sebeplerinden biri. Yüksek kolesterolün etkisi ağır olabilir. Yapılan araştırmalara göre yüksek kolesterol hastalığı geçiren fakat kalp rahatsızlığı olmayan sağlıklı kadınlar düşük kolesterol düzeyli kadınlara kıyasla yüzde 78 oranında kalp krizi riskine yakın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...