WPA2 Şifreleme Kırıldı, Tüm Wi-Fi Ağları Tehlikede

Share

Hemen her gün karışımıza çıkan güvenlik haberlerine bir yenisi daha eklendi. Dünya üzerinde çalışan tüm Wi-Fi modemleri ilgilendiren yeni güvenlik açığı, daha önce gördüklerimize hiç benzemiyor ve çok büyük sorunlar yarayacak gibi duruyor.

Güvenlik araştırmacısını Mathy Vanhoef tarafından bulunduğu kadarıyla yaklaşık 13 yıldır Wi-Fi modemleri koruyan şifreleme sistemi WPA2 (Wi-Fi Protected Access II) “kırılmış” durumda. WEP şifrelemeye göre çok daha güvenli olması ve deneme yanılma yönetemiyle kırılamıyor olmasıyla sağlam bir güvenlik standardı haline gelen WPA2, artık kötü niyetli kişilerin elinde bulunuyor. Hem bireysel hem de kurumsal alandaki tüm Wi-Fi donanımlarını etkileyen bu tehlikeli durum, ağdan geçen kredi kartı, parola, mesajlar, elektronik postalar ve fotoğraflar gibi verileri maalesef açığa çıkartıyor. Açığın WPA2‘nin kendisinde olması tüm donanım üreticilerinin yazılım güncellemesiyle çözmeleri gereken bir durum ortaya çıkartırken, araştırma sonuçları özellikle Linux ile Android tabanlı cihazların çok daha büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.

Özetle artık WPA2 ile şifrelenmiş bir Wi-Fi ağındaki tüm bilgiler “KRACK” isimli saldırı tekniğiyle kırarak anlık olarak takip edilebiliyor. Takip etme yanında sistem ile modem arasındaki veri trafiğine zararlı içerikler eklenebileceği durumu daha da kötü hale getirirken, Mathy Vanhoef sorun hakkında üreticilere temmuz ayında bildirim yapıldığını belirtiyor. Bu noktada kullanıcıların yapabileceği tek şey ise sahibi olduğu tüm modem cihazlarını yazılımsal olarak güncellemek olarak görünüyor.

Log

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...