Eyfel Kulesi’nin Gece Çekilmiş Görüntülerini Kullanmak Yasak

Share

Hiç ziyaret etmemiş bile olsak Paris denildiğinde hepimizin aklına aynı şey geliyor: Eyfel Kulesi. Şehrin simgesi haline gelen bu yapının gece görünümünü ticari amaç güden bir işte kullanmak ise telif hakkı ihlali anlamına geliyor. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse Eyfel Kulesi’nin gece çekilmiş fotoğraf ve videolarını kullanmak yasak. Peki ama neden? Daha da önemlisi neden sadece geceleri?

Bildiğiniz gibi sanat eseri kapsamına giren sinema filmleri, televizyon yapımları ve kitaplar gibi pek çok eser telif hakları kapsamında korunuyor. Bilmediğimiz ise bu kapsama bina ve yapıların da dahil edilebildiği… Bu sayede içeriğin yaratıcısı olanlar çoğaltma ve satma dahil birçok önemli hakkın sahibi oluyor. Her ülke telif haklarının kapsamını farklı şekilde belirleyebiliyor. Avrupa Birliği standartlarına göre ise eserin yaratıcısının ömrü boyunca telif hakları korunuyor. Ölümünün ardından da telif süresi 70 sene olarak belirlenmiş durumda.

Telif hakkına sahip bir yapının fotoğraflanması ve bunun farklı platformlarda paylaşılması yasal problemlere neden olabiliyor. Turistik ve kişisel amaçlarla yapılan çekimler ise bu kapsama dahil değil. Yani ikonik yapıların bulunduğu bir şehrin silüetini çekebilirsiniz fakat bunu ticari bir amaçla kullanamazsınız. Eyfel Kulesi de uzun süre bu kapsama giriyordu fakat fikrin sahibinin ölmesi ve bu ölüm üzerinden 70 sene geçmesiyle bu yapı halka mal oldu. Bu sayede Eyfel Kulesi’ne birebir benzeyen yeni yapılar inşa etmek mümkün. Fakat Eyfel’in üzerindeki ışıklar 1985 senesinde eklendi. Fransa yasalarına göre binanın üzerinde ışıklar da sanatsal bir çalışmanın sonucu ve haklarının korunması gerekiyor. Yani Eyfel Kulesi’nin gece çekilen bir fotoğrafını kullanmak yasal problemlerle boğuşmanıza neden olabilir. Herhangi bir probleme sebep olmaması amacıyla haberimizde bu özel yapının gece fotoğraflarına yer veremiyoruz. Bu sebeple sizler haberimizin girişinde yer alan fotoğrafların gece çekildiğini hayal edebilirsiniz.

Log

Behice Ünsal

Behice, hayattaki ilk şansında dünyadaki adaletsizlikler karşısında adaleti aradığı yerin hukuk fakültesi olmadığını deneyimledi. İkinci şansında yeşerttiği yeni jenerasyonlar yetiştirme hayali ise kadro sıkıntısına takıldı. Artık amansızca aradığı üçüncü şansı hiç bulamamaktan korkuyor.

You may also like...