Yerli Yolcu Uçağı Projesi Sessizce İptal Edildi

Share

Savunma sanayi alanında dışa bağımlılığın azalması konusunda sağlanılan ivmeyi havacılık sektörüne taşımak amacıyla, Türkiye’nin bölgesel uçağı sloganıyla başlatılan yerli uçak projesi TRJET için üzücü haber geldi.

Arabianaerospace isimli site tarafından, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda görevli yetkililerden elde edildiği iddia edilen bilgilere göre, ilk uçuşun 2019 yılında gerçekleştirilmesi planlanan TRJET projesi iptal edildi.

Yerli uçak projesi TRJET iptal edildi

Temelleri 2015 yılında atılan ve Alman Dornier Luftfahrt GmbH tarafından üretilen Dornier 328‘in modernize edilmesine dayanan projenin iptal edilme gerekçesi olarak yüksek maliyetlerin gösterildiği ifade ediliyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TRJET’in sahibi olan ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation’ın yetkilileri Eren ve Fatih Özmen tarafından konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

Dornier 328 bölgesel yolcu uçağı

Türkiye’nin ticari uçak üretimi sanayisine dahil olma çabalarının devam edeceğine dair yetkililerden bilgi aldıklarını belirten arabianaerospace sitesi, yeni projeler için farklı uçak modellerinin inceleneceğini ifade ediyor.

kokpit.aero tarafından paylaşılan bilgilere göre, proje kapsamında Dornier 328’in modernize edilmiş versiyonu olan TRJ328 ve daha büyük versiyonu TRJ628 olmak üzere toplamda iki farklı uçak üretilecekti.

PW306B motorlandan güç alacak olan RJET 328’in VIP yolculukların yanı sıra yaralı ve hasta tahliyesi gibi hizmetler için , TRJ628’in ise bölgesel yolcu taşımacılığı için kullanılması bekleniyordu.

Kısa menzilli uçuşların daha ekonomik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan TRJET projesi için yetkili kurumlardan resmi bir açıklama gelmediğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...