7.200 KM Hızla Uçabilen SR-72 Hakkında Bilinenler

Share

SR-71‘i duymamış olabilirsiniz ancak Blackbird kelimesinin karşılığını eminiz birçoğunuz çok iyi biliyorsunuz. Dünyanın en ikonik savaş uçaklarından olan SR-71 Blackbird efsanesinin yerini alacak SR-72 ise gizemini korumaya devam ediyor. Dünyanın en hızlı uçağı hakkında şimdiye kadar ortaya çıkanlar.

Tasarımıyla gerçekten benzersiz bir savaş uçağı olan SR-71 Blackbird, 1960’lı yıllarda Lockheed Martin tarafından üretilmişti. En büyük üretim amacı saldırıdan çok casusluk (Bilgi toplama) olan uçak, tam 5.400 km menzil yapabiliyordu. Mach 3 hızına (Saatte yaklaşık 3.500 km) ulaşabilen yani ses hızını üçe katlayan SR-71, 1998 yılında emekliye ayrılarak görevden alındı. İşte bu noktadan sonra SR-72 konuşulmaya başlandı. 2013 yılında duyurulan ve yine Lockheed Martin tarafından geliştirilen uçak, gelişmiş uçaklara özel “Skunk Works” departmanında geliştiriliyor. Şirket tarafından “oyun değiştirici” olarak lanse edilen savaş uçağı, söylendiği kadarıyla insansız olarak uçabilme yeteneği üzerine hazırlanıyor. Ulaşabileceği Mach 6 hızıyla (Saatte yaklaşık 7,200 km) SR-71’i ikiye katlayan geleceğin savaç uçağı, bu açıdan alanında rakipsiz olacak duruyor.

SR-72 ile oyun değişecek

Dünyanın herhangi bir noktasına bir saatten daha kısa zamanda gidebilecek savaş uçağı, SR-71‘den farklı olarak saldırı için de kullanılabilecek. Yani sadece istihbarat amaçlı olmayacak gizemli efsane, eğer işler yolunda giderse 2020 yılında uçuş denemelerine çıkacak. Tasarımsal olarak Blackbird kadar ikonik olmasa da oldukça “futuristik” görünen uçak, operasyonel olarak göreve ise 203o yılında başlayacak. Göreve çıktığında dünyanın en hızlı uçağı ünvanını üzerine alacak olan geleceğin savaş jeti, çift türbin motor kullanacak. Sadece kalkışta Mach 3 hızına çıkabilecek Blackbird’ün oğlu, ABD’yi hava üstünlüğü açısından rakipsiz hale getirecek.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...