Google, Aşık Veysel’in 123. Yaşını Unutmadı

Share

Önemli günlerde hazırladığı doodle tasarımları ile ana sayfasını renklendirmenin yanı sıra kullanıcılara bu günleri hatırlatmayı ve bilgi vermeyi amaçlayan Google, 21 Mart 1973‘te aramızdan ayrılan Aşık Veysel veya gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu‘nu 123. doğum gününde unutmadı.

Şu anda ülkemizde Google’ın ana sayfasını ziyaret eden kullanıcılar Aşık Veysel için hazırlanan özel tasarım ile karşılaşıyorlar. Logonun yerini alan doodle’a tıklayanlar, Aşık Veysel ile ilgili arama sonuçlarına yönlendiriliyor.

Aşık Veysel Şatıroğlu için özel olarak hazırlanan doodle logosunda sanatçı saz çalarken resmedilmiş. Ayrıca, arka plandaki kilim desenleri de dikkatlerden kaçmıyor.

Aşık Veysel Şatıroğlu

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir?

1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Aşık Veysel Şatıroğlu, çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğudur. Veysel’in iki kız kardeşi çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirirken, Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü kaybetti.

Aşık Veysel, babasının oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yaptı.

1970’li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler ozanın deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla’da her yıl adına şenlikler yapılır.

Aşık Veysel Şatıroğlu, 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Geriye ise birçok insanın aklından çıkmayan şu sözleri kaldı;

Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı ve düştüm.

Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım… Çiçek zorlu geldi. Sol gözümde çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...