Beton, Plastik Şişelerle Güçlendiriliyor

Share

Beton modern dünyaya şeklini veren bir malzeme. Su haricinde en yaygın kullanılan malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Daha güçlü ve daha çevre dostu betonlar yapmaya yönelik çalışmalara oldukça yenilikçi bir yaklaşım geliştirildi.

Beton artık daha güçlü!

MIT öğrencileri betonu daha güçlü ve daha çevreci yapabilmek için ıslanmış plastik şişeleri kullanan bir teknik geliştirdi. Plastik şişelerin kullanıldığı betonlar, sıradan betonlara kıyasla yüzde 20 daha dayanıklı hale geldi. Araştırma, plastiklerin gama radyasyonuna maruz bırakılmanın onu daha güçlü hale getirdiğini ortaya koydu. Daha sonra ıslanmış plastik öğütülerek bir etkiye dönüştürüldü ve çimento ile karıştırıldı.

Geri-saçılma elektron mikroskobu ve X-ışını mikrotomografi kullanılarak plastik ile beslenen betonlar incelendiğinde, betonun kristalliğinin ışınlanmış plastik ilavesi ile daha yoğun hale geldiği gözlemlendi. Ayrıca sonuçta elde edilen ürünün herhangi bir radyoaktif özelliği olmadığı da tespit edildi.

Öğrenciler bu araştırmada çevreyi ve atmosferi kirleten iki ana bileşene yöneldi. Bunlar; insan yapımı karbon dioksit emisyonlarının yüzde 4,5’ini oluşturan beton sektörünün karbon ayak izini azaltmak ve her yıl depolama sahasına giren tonlarca plastik atıkları geri dönüştürebilmek.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...