BMW’den Eskimiş Otomobil Bataryalarına Çözüm

Share

Alman otomobil devi BMW, elektrikli otomobil konusunda en erken davranan isimlerden. Geçtiğimiz hafta yüz bininci BMW i3 modelini banttan indiren firma, aynı zamanda elektrik otomobillerin en büyük sorunlarından birisine de çözüm buldu.

Elektrikli otomobil modelleri bilindiği üzere çok büyük bataryalar ile geliyor. Zaman içerisinde bu bataryalar bir süre sonra güçlerini kaybediyor. Örneğin BMW i3‘ün bataryaları sekiz yıllık bir şarj / deşarj süreci sonucunda yüzde 30’luk güç kaybı yaşayabiliyor. Bu ilk günkü kadar güçlü olmayan bataryaları değiştiren şirket, değiştirdiği bataryaları ise çöpe atmıyor. İlerleyen yıllarda sayıları milyonları bulacak eski bataryaları değerlendirmek için özel bir tesis kuran otomotiv devi, çevreye karşı çok önemli bir adım atmış görünüyor. Bu tesisi araçların üretildiği Leipzig fabrikasında kuran şirket, kullanılmış batarya mezarlığında enerji depolamaya devam ediyor. Araçtan çıkma bataryaları birbirine bağlayarak dev bir enerji deposu kuran şirket, temiz enerji kaynaklarından gelen bu enerji ile fabrikasına güç verebiliyor. Aynı zamanda elektrik hattına da takviye yapabilen firma, sürece en yaratıcı çözümü getirmiş görünüyor.

BMW elektrikli araç batarya

Yapılan açıklamaya göre şu an Leipzig fabrikasında 500 adet yeni ve eski BMW i3 bataryası kullanıyor. Henüz 700 bataryalık kapasiteyi dolduramayan şirket, tesiste depolanan elektriğin bir aracı 100 bin kilometre götürebileceğini söylüyor. Geleceğin batarya çöplüğüne dönmemesi için buna benzer çalışmaların her otomobil üreticisi tarafında yapılması şart görünüyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...