Göz Sağlığınızı Destekleyecek 7 Yöntem

Share

Gözlerimiz bedenimizin en önemli kısımlarından biri ancak çoğu zaman genel sağlık kontrollerinde göz ardı edilir. Sağlıklı seçimler yaparak hem göz sağlığınızı koruyabilir hem de yaşa bağlı maküler dejenerasyon, göz kuruluğu, glokom, katarakt ve genel görüş kaybı gibi gelecek göz problemleri riskinizi en aza indirgeyebilirsiniz.

DENGELİ BESLENİN
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin genel sağlığımız için iyi olduğunu biliyoruz fakat bazı besinlerin özellikle görme yetinizi destekleyeceğini biliyor muydunuz? Günlük beslenmenize bol bol koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve zeytinyağını eklemeyi deneyin.

GÖZ EGZERSİZLERİNİ DENEYİN
Gözlerinizde kas vardır ve aynı vücudunuzun diğer tarafındaki kaslar gibi onları da çalıştırmanız çok önemli. Düzenli göz egzersizleri yapmak gözlerinizi kuvvetlendirebilir ve görüşünüzün kalitesini artırabilir. Baş parmağınızı kaldırıp kollarınızı önünüzde kaldırarak elinizi dairesel hareketlerle çevirin ve parmağınızı yalnızca gözlerinizle takip edin.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜZÜ UNUTMAYIN
Konu güneş ışınları olunca cildinizi ve gözlerinizi çok iyi korumanız gerektiğini unutmayın. Cildinizi güneş kremiyle korumanın önemi her zaman vurgulanır ancak insanlar genelde UV ışınlarının gözleri de olumsuz yönde etkilediğini unutur. Güneşli havalarda her zaman güneş gözlüğü taşımaya özen gösterin.

UYKUYU İHMAL ETMEYİN
Yeteri kadar uyumamak gözlerinize zarar verebilir. Yetersiz uyku göz spazmlarının başlıca nedenidir. Ayrıca gözleriniz yorulduğunda ağrıyabilir ve kızarabilir. İdeal göz sağlığı için her gece en az 6 (en ideali 7-9 saat) saat uyku uyuyun.

GÖZLERİNİZE İYİ BAKIN
Göz çevrenize de özen gösterin. Gözlerinize çok fazla dokunmamaya çalışın. Çok fazla dokunmak veya ovuşturmak onlara zarar verebilir. Eğer dokunmanız gerekiyorsa da mutlaka öncesinde ellerinizi iyice yıkayın. Ayrıca eğer lens kullanıyorsanız veya göz kuruluğunuz varsa lenslerinizi düzenli olarak değiştirmeye ve göz damlası kullanmaya özen gösterin.

ELEKTRONİKLERİ KAPATIN
TV, bilgisayar, telefon ve elektronik okuyucu gibi elektronik aygıtlardan gelen mavi ışık gözlerinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Elektronik aletlere çok fazla bakmak da gözlerinize zarar vererek baş ağrısı, bulanık görme ve göz ağrısı gibi yan etkilere sebep olabilir. Elektronik aletlerle geçirdiğiniz vakti sınırlayarak gözlerinizi dinlendirin.

YILLIK GÖZ KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN
Her yıl düzenli yaptırdığınız kontrollerinizin yanında yılda bir göz doktoruna gitmek de çok önemlidir. Birçok görüş problemi ve göz hastalığından daha başlamadan kaçınılabilir. Bu tarz erken korunma sadece doktora giderek ve onların belirlediği problem sonucu oluşturduğu yöntemlerle mümkündür. Göz sağlığınızı ciddiye almayı ve şimdiden randevu ayarlamayı unutmayın.

Cosmopolitan / DR. MEHMET ÖZ

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...