Stres cildin üzerinde kendini nasıl gösterir?

Share

Yaşadığın baskı ve stres cildinde ciddi sorunlara neden olabilir. Sivilce, kızarıklık gibi problemler hemen kendini gösterirken ciltte oluşan kurulukla ince çizgi ve kırışıklıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Stres oluştuğunda vücutta kortizol hormonu yükselir ve yağ artışına neden olur. Vücutta fazladan yağ artışı da tıkanmış gözeneklere, yağlı cilde ve akne oluşumuna neden olabilir. “Normalde akneye sahip olmayan hastalarda bile stres sebebiyle akne oluşabilir. İlk defa akneye sahip olan yetişkin hastaların bir numaraları sebebi strestir.” diyor dermatolog Tami Buss Cassis. Stres ilk etkilerini cilt üzerinde gösterir, peki etkiler oluşmadan önce stresi nasıl hafifletebilirsin?

“Ben 30-60 dakikalık cilt masajı ya da rahatlamana yardımcı ve anti-enflamatuar etkileri olan yeşil çay gibi bir antioksidanı cilt bakımınıza dahil etmeni öneriyorum” diyor Cassis.

Stres cilt kanserine neden olabilir mi?
Stresin cilt kanserini tetikleyici etkilerden biri olduğu çeşitli araştırmalarca desteklenmektedir. Ohio State Üniversitesi araştırmacılarının fareler üzerinde yaptıkları testlerde stresin kötü huylu cilt hücrelerinin gelişimini hızlandırdığı görülmektedir.

Özellikle UV ışınlarına maruz kalanlarda bu etki daha da fazladır. Diğer çalışmalar da göstermektedir ki, özellikle gelişmiş melanomaya (en ciddi cilt kanseri) sahip olanlarda ciddi stresli yaşam olaylarına uğrama olasılığı yüksektir. “Güneşin hala cilt kanserinin arkasındaki temel neden olduğu çok açıktır. Ancak stresin de bu konuda çok etkili olduğuna dair araştırmalar vardır” diyor Dr. Cassis.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ
Stres seviyesini düşürmenin en etkili yolları sağlıklı beslenme, düzgün nefes alma ve spor ile stresi dengelemektir.

UYKU ÇÖZÜMÜ
Yeterli miktarda uyuduğunuzda stresi kontrol altında tutarsın ve cildinin kendisini yenilemesine izin verirsin.

GERGİNLİĞİ AZALT
Uçucu yağlar ve kokular gibi stres azaltıcı etkenler, cilt üzerinde sakinlik duygusunu aşılamana yardımcı olacaktır.

BİLİYOR MUYDUN?
Kendini iyi hissetsen bile stresi boşaltmak çok önemlidir. Böylece serbest radikal oluşumunu önleyerek erken yaşlanma ve hücre bozulmasını önleyebilirsin.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...