Dünyanın en fütüristik kütüphanesi hizmete açıldı

Share

Çin’de açılan Tianjin Binhai Kütüphanesi, dünyanın en fütüristik kütüphanesi olmaya aday! Hollandalı mimarlık firması MVRDV ve Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) iş birliğiyle tasarımı tamamlanan kütüphane, yenilikçi modeli ve geniş kapasitesiyle kitapseverlerin ilgisini uyandırıyor. Kütüphane, okurlar tarafından gördüğü ilginin yanı sıra tasarımcılar tarafından da başarılı bir emsal olarak görülüyor.

Yapımı üç yıl civarı süren kütüphane, geniş bir kültür bölgesi kazandırma amaçlı şehir tasarımının bir parçası olarak planlandı. Dev bina 33.700 metrekarelik bir alan kaplamasının yanı sıra 1.2 milyon kitap barındırabilecek bir kapasiteye de sahip.

Binhai Kültür Merkezi‘nin içinde bulunan kütüphanenin programında kitap depolamanın yanı sıra arşivler, eğitim tesisleri, bilgisayar, toplantı ve ses odaları, çocuklar ve yaşlılar için kolay erişilebilir okuma odaları ve genel okuma alanları bulunuyor. Tüm bu servisler, kütüphanenin beş katına yayılmış olarak işlevini sürdürüyor. Binanın kendisi ise dev kültür kompleksinin içindeki park ile eğitim merkezi arasında bir geçit konumunda.

2017 yılında tamamlanan kütüphanenin en dikkat çekici özelliği ise fütüristik tasarımı. Dikdörtgen biçimli doğrusal bir dış cepheye sahip olan binanın iç kısmındaki atrium, dairesel çizgiler taşıyor. Binayı tasarlayan MVRDV şirketinin kurucularından Winy Maas, kütüphanenin ortasındaki bir oyuk olarak tasvir edilebilecek bu bölümün mekânın merkezi olduğunu belirtiyor.

Binanın dışından da gözlemlenebilen bu kısım “Binhai’nin Gözü” olarak adlandırılıyor. Tavana kadar uzanan raflardan oluşan atriumda okuma alanları, basamaklar ve kitap rafları birbirinin içine geçmiş durumda. Mekanın ilginçliğini sağlayan bir diğer unsur ise içindeki oditoryum. Kütüphanenin merkezinde bulunan oditoryum, bir küre tasarımına sahip ve etraftaki rafları yansıtarak ziyaretçiler için etkileyici bir görünüm oluşturuyor.

Kütüphanenin başarısına rağmen hala belli eksikleri de yok değil. Bunlardan biri, tavana uzanan üst raflarda gerçek kitaplar yerine sahte alimünyum plakalar bulunması. Firmanın açıklamasına göre bu durumun nedeni, tasarım sürecinde o bölümdeki odalarda yapılan bir değişiklik.

Bunun yanı sıra kütüphanenin Tianjin’de bulunması da belli çekinceleri beraberinde getiriyor. Ülkenin en eski üniversitesini barındıran bu şehir aynı zamanda Çin’in sansür merkezi olarak tanınıyor. Elbette ki bu durum kütüphanenin temsil etmesi gereken değerlerle çelişir nitelikte. Yine de binanın etkileyici iç ve dış tasarımı, zamansız okuma eylemini modern şehir atmosferine adapte etmek isteyenler için başarılı bir örnek oluşturuyor. Biz okurların dileği ise, her zamanki gibi, okuma eylemine yeni bir boyut katan bu tür tasarımların yayıldığını görmek olabilir.

Kayıp Rıhtım

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...