Kahve atıkları yakıt oluyor

Share

Dünya genelinde kentler, artık çevreci çözümler arayışında. Son örnek Londra’dan, İngiltere’nin başkentinde otobüslerin bir bölümünde yakıt olarak kahve atıkları kullanılacak.

İngiltere’de otobüsler için alternatif bir yakıt bulundu: kahve atıkları. Kahve yağı içeren bu yeni biyoyakıt, Londra’da belediye otobüslerinde kullanılacak.

Üstelik bu yakıtları kullanabilmeleri için otobüsleri yenilemeye gerek olmayacak. İki firma, şimdiye kadar bir otobüsün bir yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kadar kahve yağı üretti.

Londralıların günde en az iki fincan kahve tükettikleri dikkate alındığında kahve yağının üretimi konusunda hiçbir güçlük yaşanmayacağına dikkat çekiliyor. İngiltere’de yılda 200 bin ton kahve attığı çıkıyor.

Peki kahve atıklarından yapılan bu biyoyakıt nasıl üretiliyor? Kahve zincirleri ve fabrikalardan toplanan atıklar önce kurutuluyor. Ardından kahve yağı çıkarılabilmesi için işlemden geçiriliyor. Kahve yağı, mineral dizelle karıştırılarak yakıta dönüştürülüyor.

Londralı yetkililer, atıkların, yakıt olarak kullanılmasıyla sınırsız bir kaynak sağlanabileceğine dikkat çekiyor.

NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...