Bir şehrin kusurlarını LEGO ile onarmak

Share

Şehirler inşa ediyoruz, kaldırımlar, yollar, 20 katlı apartmanlar… Sırf iş görsün diye yapılan bu betonarme yapılar yıllar içinde daha da çirkin bir hale bürünüyor. Aslında bu yapıların da bizimle birlikte yaş aldığını ve yıprandığını fark edemiyoruz. Kullandıkça kullanıyoruz onları. Ne de olsa yaşama hakkı sadece biz insanlara ait.

Bizler her gün sıcak su ile duşumuzu alıyor, yaşlanma karşıtı kremlerimizi sürüyoruz. Soğuk havaya karşı korunaklı giyinip dışarı öyle çıkıyoruz. Kendimizi dışarıdaki kötü atmosfere karşı korunaklı hale getiriyoruz. Peki ama kendimizi bu kadar umursarken yürüdüğümüz göçebeli yolları, kırık kaldırım taşlarını, ara sokaklara gizlenmiş yokuşları, evlerin arka cephelerini neden önemsemiyoruz?

Bizim aksimize Alman sanatçı Jan Vormann yolların, merdivenlerin ve diğer yapıların ne kadar önemli olduğunu fark etmiş. Devletin yıllarca görmezden geldiği çirkinleşmiş bozukluklar, Vormann’ın elinde bambaşka bir onarıma uğruyor.

Alman sanatçı yıllar içinde hunharca kullanılmış her bir yapıyı LEGO parçalarıyla onararak onlara sevimli bir görünüm katıyor. Yılların izlerini kapatmak yerine, kusurların üzerine eğlenceli bir iz bırakma fikri bizce gerçekten de harika bir düşünce.

Dispatchwork projesi için; Bocchignano, İtalya’da başladığı serüvene Tel Aviv ve Berlin’de devam eden sanatçı, Avrupa, Orta Amerika, Asya ve ABD’de yaklaşık 40 şehri ziyaret etmiş. Ve herkesi bu projeye şu sözleriyle davet ediyor:

‘Dünün çocukları bugün yetki sahibi. Sokaklar sadece başlangıç. Yakında tüm dünya bizim olacak.’

Caracas

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...