Aşırı yatırımın geride bıraktığı iç karartan bisiklet mezarlığı

Share

Trafik sorunları nedeniyle şehirlerde bisiklet kullananların sayısı artıyor. Bunu bir girişime çeviren ve paylaşım ağları kuran şirketler ise her zaman başarıya ulaşamıyor. Sonuçta iste ortaya böyle ilginç problemler çıkabiliyor.

Dünyanın en büyük kalabalık ülkelerinden Çin, bu konuda en son örneklerden. Ülkenin Xiamen şehrinde faaliyet gösteren üç bisiklet paylaşım şirketinin balonu patladı ve aşırı yatırım sonucunda şirketler iflas etmiş durumda. Bunun sonucunda şehrin sokaklarına yerleştirilen bisikletleri toplayan yönetim, gerçekten hayret ettiren bir bisiklet mezarlığı oluşturmuş görünüyor. Bu şirketlerden sadece geçtiğimiz ay kapanan Bluegogo‘nun 20 milyon kullanıcısı olduğu belirtilirken, mezarda bulunan toplam bisiklet sayısıysa bilinmiyor. Ancak aşağıda yer alan videoda görebileceğiniz üzere nüfusu milyonları rahatlıkla geçecek bu mezarlık, özellikle drone çekimlerinde iç karartıcı görünüyor. Yukarıdan özel düzenlenmiş bir parkı andıran bu mezarlık, adeta temelsiz yatırımların geldiği durumu gözler önüne seriyor. Ayrıca şehirde görüldüğü kadarıyla halen toplatılmayan yüzlerce bisiklet kaldırımlarda kaderine terkedilmiş şekilde bekliyor.

Bisiklet paylaşım oldukça popüler durumda

Sadece Çin değil dünyanın her yerinde bu tarz paylaşım şirketlerinin sayısı artıyor. Sosyal medyanın etkisiyle sürece özenen insanlar, bu sistemi hiç olmadığı kadar çok talep ediyor. Bunu gören şirketler şehirleri gereğinde fazla kiralık bisikletler ile sararken, sürece yerel yönetimler de dahil oluyor. Türkiye’de de belediyeler tarafından işletilen geniş bisiklet ağları bulunuyor ve bu dengeli yapıldığında büyük başarı elde edilebiliyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...