21 Aralık en uzun gece nedir?

Share

Bugün günlerden 21 Aralık. Dünyanın Güneş eksenindeki dönüşünde en uzak mesafeye gelmiş bulunuyoruz. Yılda iki kez yaşanan bu olayda gece artık en uzun anına denk gelir. 21 Aralık tarihinde Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açıyla gelir, en uzun gece yaşanır (Güney Yarım Küre için tam tersi).

Kuzey Yarım Kürede en uzun gecenin yaşanmasının ardından artık geceler kısalacak ve gündüzler uzamaya başlayacak. Birçok ülke için kışın ortası sayılan bu dönemde, Güney Yarım Küre’de en uzun gündür, bizim de bulunduğumuz Kuzey’de en uzun gece yaşanır.

Bu ekinokslar aynı zamanda mevsimlerin de başlangıcı sayılmaktadır. Bundan sonra 21 Mart‘a kadar geceler kısalmaya başlayacak ve bu tarihte 0 noktasına ulaşacak. İlkbahar başlangıcı olan 21 Mart tarihinde gece-gündüz süresi eşit olacak. Takvimdeki bu anın sonrasında gündüzler uzamaya devam edecek ve zirve noktasını 21 Haziran‘da yaşayacak. 21 Haziran’da yeniden kısalmaya başlayan gündüzler 23 Eylül tarihinde yine gece ile eşitlenecek, ardınan geceler 21 Aralık (yani bugün) tarihine kadar uzayacak. İstanbul‘da yaşayanlar için 21 Aralık şöyle görünüyor:

Güneşin doğuşu: 08:27

Güneşin batışı: 17:40

Gece süresi: 14 saat 47 dakika

Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika

Ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Sinop’ta yaşanacak.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...