Kışın kolay uyanmanın 9 yolu

Share

Kışın güneşle geç buluştuğumuz günlerde, yatağı terk etmek dünyanın en zorlu görevi olabilir ama erteleme tuşuyla vedalaşmak ve hayatınıza yeniden güneşi getirmek, göründüğü kadar zor değil. Kışın daha kolay, enerjik ve en önemlisi mutlu uyanabilmek için 9 pratik yolu sıraladık.

1- Şampiyonların Kahvaltısı
Günün en önemli öğü kahvaltıyı atlamak hiç iyi bir fikir değil, özellikle de vücudun enerjiye en çok ihtiyacı olduğu kış aylarında.

Güneşin az göründüğü kış aylarında yaşadığımız D vitamini eksikliği, mutluluk hormonu serotinin üretimini de olumsuz yönde etkiliyor.

Metabolizmayı hızlandıran ve kan şekerini düşüren protein, karbonhidrat ve vitamin zengini bir kahvaltı, pozitif olmamızı ve beynimizin çalışmasınızı sağlıyor, bu da işte/okulda mutlu ve verimli olmanın anahtarı.

2- Kahvenin Cezbeden Kokusu
Gün içinde uyku probleminin en büyük çözümü olan kahve, ayrıca uyanma probleminize de çözebilir, özellikle de sabah sizi uyandıran bir kahve makineniz varsa! Alarmlı kahve makinesiyle, yeni demlenmiş kahvenin cezbedici kokusu sizi yataktan çıkaracak.

Siz yine de kafein dozunu gün içinde fazla kaçırmamaya dikkat edin, yoksa bu da uyku düzeninizi bozabilir. Kafeini fazla kaçırmamak için, gün içinde kahve gibi uyarıcı, sağlıklı çaylar deneyebilirsiniz. Örneğin; nane çayı, hem uyanmanızı sağlayan hem de sindirim sisteminizi çalıştıran sihirli bir karışım.

3- Ertelememe Tuşu
Uyanıp yataktan çıkarken en büyük düşmanımız erteleme tuşu. Güne güzel bir şekilde başlamak için uyanmak en önemli adım olduğu için, bu noktada doğru alarm tercihine dikkat etmeliyiz.

Sabah güne keyifili bir alarm sesiyle başlamak, hem güzel uyanmanızı sağlayacak hem de gün boyu modunuzun iyi olması için ilk adımı atacak. Gürültücü ve sinir bozucu alarm sesleri yerine, sevdiğiniz bir şarkıyla erteleme tuşunu hayatınızdan çıkarın.

4- Işığın Önemi
Çoğu insanın kış mevsiminde zor uyanmasının açıklaması, sabah insanı olmamasından daha fazlası. Kışın güneş ışığının eksiğinden ortaya çıkan, melankolik/depresif olmamıza neden olan mevsimsel duygudurum bozukluğu, erken kalkmamızı güçleştiriyor.

Vücudumuz güneşle hareket etmeye alışık olduğu için, karanlık kış günlerinde uyanmak zorlaşıyor. Ama sorunun merkezine inecek olursak, ışık sayesinde mevsimsel duygudurum bozukluğunun üstesinden gelmek mümkün.

Sıradan başucu lambası yerine, mevsimsel duygudurum bozukluğu için tasarlanmış, sizi doğal ışık ve nazik bir alarmla uyandıran, ışık kutularıyla tanışın. Bu özel lambalar, uyanmanızı kolaylaştıran kortizol hormonunu yükseltiyor ve uyku düzeninizi yeniden ayarlıyor.

5- Enerjinin Sırrı: Spor
Düzenli spor yapanların, yapmayanlara göre daha kolay uyanabildiğini biliyor muydunuz? Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı spor, kışın zorlasa da aslında bu mevsimde bize en çok faydası var.

Kışın enerji pompalamamızı sağlayan fiziksel aktiviteler, sabah uyanırken daha iyi hissetmenize neden oluyor. Kışın yataktan çıkınca yaptığınız 10 dakikalık bir fitness rutini, rahatlatıcı bir yoga, hatta kısa bir esneme bile enerjisiz günü kurtarabilir.

6- Kendinizi Şımartın
Kışın, fiziksel zorluklar bir yana psikolojik etkenler de sabahlarımızı kötü bir şekilde etkiliyor. Çoğu sabah yataktan kalkacak enerjimiz olsa da motivasyon bulmakta zorlanıyoruz. Bu yüzden kendimize en iyi şekilde bakmalı ve davranmalıyız.

Sabah duşunu keyifli kılacak aromatik duş jelleri, modunuzu yükseltecek ve uyanmanızı sağlayacak keyifli bir çalma listesiyle sabah rutininizi güzelleştirin. Ayrıca 21. yüzyılda çoğu problemin organik çözümü olan meditasyona da şans verin! Mevsimsel melankolinin sinsi tuzağına düşmeden kışı atlatmak için, kendinizi şımartın!

7- Uyanmaya Uygun Koşullar
Eğer sabahlarınız kaos ve mutsuzlukla geçiyorsa, hayatınızı küçük adımlarla yeniden organize etmeye ne dersiniz? Geceden yaptığınız hazırlıklar, daha rahat uyanmanızı sağlayacak, belki de işe geç kalmanızı engelleyecek! Eğer kıyafetlerinizi geceden planlarsanız, çantanızı hazırlarsanız, sabah çok daha kısa bir sürede evden çıkabileceksiniz.

8- Su İç
Spor gibi suyun da sonsuz faydasını her alanda görmek mümkün. Susuz kalınca, enerjinizin ve modunuzun düştüğünü ve hatta konsantrasyonunuzun bozulduğunu fark etmişsinizdir. Güne su içerek sağlıklı bir başlangıç yaparsanız, su sayesinde vücudunuz canlanır, bu da uyanık kalmanızı kolaylaştırır.

9- Alternatif Yöntemler
Modern yöntemler işe yaramadıysa alternatiflere ne dersiniz? Özel taşlar, renkler veya hipnoz daha iyi uyanmanızı sağlayabilir.

– International College of Crystal Healing’den Tripuri Dunne, yataktan çıkmama isteğinin önüne herkimer taşının enerjisiyle geçilebileceğini açıkladı.

– Özel taşlar dışında, Hygeia College’dan Renk Terapisti Theo Gimbel, yatak odasının ideal renginin turkuaz ya da mavi olduğunu belirtti. Turkuaz ve mavi bir tablo, geceleri deliksiz bir uykunun ve sabahları da mutlu bir şekilde uyanmanın gizli anahtarı olabilir mi?

– Üçüncü ve son alternatif yöntemimiz de hipnoz. Hipnoterapist Michael Cohen, yataktan kalkmak için kendinizi nasıl hipnoz edeceğinizi şöyle özetliyor; ”Yatakta oturun, gözlerinizi kapatın ve üç derin nefes alın. Kendi içinizde pozitif hissetmeye çalışın. Kendinizi başarılı bir toplantıyı yönetirken hayal edin.”

Vogue

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...