Apple’a iPhone’ları yavaşlatması nedeniyle bir dava daha

Share

Geçtiğimiz günlerde iPhone‘ları kastılı olarak yavaşlattığını açıklayan Apple, olayın ardından hemen iki tane dava ile yüz yüze kalmıştı. Kısa süre önce bunlar arasına bir yenisi daha eklendi.

Geçtiğimiz hafta Reddit üzerinde eski iPhone‘ların performansının yavaşlatıldığı iddiası ortaya atılmıştı. Geekbench testlerine sokulan telefonlar eski ve yeni pillerle test ediliyor ve eski pile sahip modellerin daha düşük performans sergilediği gözleniyordu. Bunun üzerine resmi bir açıklama yapan Apple, telefonları bilerek yavaşlattığını açıklamıştı. Bunu ardından bir araya gelen iki farklı kullanıcı grubu tarafından mahkemeye verilen şirket, daha temeli sağlam bir davayla daha karşı karşıya kaldı. Yeni açılan davada şirket telefonların sorununu bildiği halde çözmemekle suçlanıyor. Burada biraz geriye girip konuyu hatırlatmak gerekiyor. Geçen yıl Eylül ile Ekim 2015 tarihleri arasında üretilen iPhone 6s‘lerde kendi kendine kapanma problemi görülmüş ve bu sorunun pil kaynaklı olduğu belirtilmişti. Bunun için özel bir değişim programı hayata geçiren teknoloji devi, sorunun çok fazla cihazda olduğunu görünce yazılım güncellemesi yayınlamıştı. İşte bu yazılım güncellemesiyle telefonları yavaşlatmaya başlayan şirket, tam da bu konuda suçlanıyor. Şirketin bunu yapmak yerine tüm sorunlu pilleri değiştirmesi gerektiğini belirten davacılar, kağıt üzerinde oldukça haklı görünüyor.

Apple’ın iPhone’lar için yaptığı yavaşlatma nedir?

Amaçlarının kullanıcılar için en iyi deneyimi sunmak olduğunu söyleyen Apple, cihazların ömrünü artırmak için çeşitli önlemler aldıklarını belirtiyor. Telefonlarında lityum-iyon pil kullanan şirket, bu pillerin zamanla performans kaybı yaşadığını söylüyor. Bu da telefonların zaman içerisinde istenmeyen kapanmalar yaşamasına neden oluyor. İşte bu yüzden şirket iPhone’un çekirdek hızını bataryanın verdiği voltaj çıkışına göre değiştiriyor. Bu değişim sayesinde kapanma sorununun önüne geçilebildiği belirtilirken, batarya eskidikçe verdiği çıkış azalıyor. Bunun sonucunda da otomatik olarak çekirdek hızları azaldığı için telefonun performans kullandıkça düşüyor. Şu an sürecin iPhone 6, 6s ve SE için aktif olduğu ve iOS 11.2 ile sürece iPhone 7‘nin de katıldığı söyleniyor. Performans seviyesi bataryanın durumuna göre cihazdan cihaza değişirken, maksimum performans için yeni batarya kullanılması gerekiyor. Bunu şirketin açıkça belirtmiyor olması ise en çok can sıkan detaylar arasında yer alıyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...