Bitcoin’in gerçek değeri 0 dolar olabilir mi?

Share

Yaşadığı büyük düşüşten sonra toparlanma evresine giren bitcoin, kendini henüz tam olarak kabul ettirebilmiş değil. Peki bu kripto para biriminin gerçek değeri nedir?

2017’yi kapatırken adeta altın çağına giren bitcoin, 20 bin dolar seviyelerine kadar çıkmış ve ardından Noel dönemi ani bir düşüşle 12 bin dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Biz bu yazıyı kaleme alırken popüler kripto para birimi 15 bin doların üzerinde seyreden fiyatıyla “toparlama” sürecine girmiş durumda. Ancak bu ani düşüşler bitcoin için yeni bir durum değil. Yıl içinde ve geçmişte de düşüşler yaşayan sanal para birimi, istatistiklere bakıldığında büyümesini sürdürmeyi başarmış. Peki şu an için 15 bin dolar değerindeki bu para biriminin gerçek karşılığı nedir?

Bu sorunun cevabını Morgan Stanley analisti James Faucette vermeye çalışıyor. “Çalışıyor” diyoruz zira bu sorunun cevabı öyle kolay kolay belirlenebilecek cinsten değil. Faucette ilk olarak sanal para biriminin gerçek mi para birimi olarak görülüp görülemeyeceğini cevaplıyor. Belli bir faiz oranı bulunmadığı için para biriminin dolar ya da euro gibi görülemeyeceğinde karar kılan Faucette, “dijital altın” muamelesi yapılabileceğini söylüyor. Ancak bu noktada da bazı teknik sorunlar çıkıyor. Altının fiziksel bir kullanım alanı olduğunu vurgulayan analist, öte yandan sanal para biriminin sadece verilerden ibaret olduğunu ve değerini yatırımcılarından aldığını belirtiyor.

Bitcoinin gerçek değeri ne kadar?

Sanal para biriminin ödeme yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varan analist bu noktada da ölçümleme açısından zorluk çıkaracağına inanıyor. Bitcoinin çok az şirket tarafından kabul edildiğini ve bu sayının azaldığını belirten Faucette vurucu darbeyi ise en sonda yapıyor: “Eğer kimse bu teknolojiyi bir ödeme yöntemi olarak kabul etmezse o zaman değeri 0 dolar olur.”

Tabii kripto para biriminin “dönüştürülebilir bir döviz” olduğu düşünülünce elbette bir değeri bulunuyor. Ancak burada Faucette’un açıklamaya çalıştığı şey aslında bitcoinin verilerin ötesinde gerçek, hakiki bir değeri olup olmadığı. Görünen o ki sanal para birimlerinin değeri üzerine tartışmalar bir süre daha devam edecek.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...