Apple Lisa OS açık kaynaklı oluyor

Share

Apple tarafından ilk Macintosh ve ilk Windows PC öncesinde sunulan Lisa adlı masaüstü bilgisayar kendi özelleştirilmiş işletim sistemi ile birlikte geliyordu. Computer History Museum, sayılı yünlerin kaldığı gelecek yılda Lisa OS olarak bilinen sistemi açık kaynaklı olarak sunacaklarını duyurdu.

Lisa OS açık kaynaklı olarak herkese açılacak!

Computer History Museum yazılım kuratörü Al Kossow, herkesin Lisa işletim sistemi kaynaklarını görmesini sağlamak istediklerini ifade ediyor. Kodların Unix programlama dili ile ilişkili olarak dönüştürüldüğü ve sonuçların Apple’a inceleme için gönderildiği, sorun olmaması halinde bu kodun 2018 yılının başında halka açılacağının müjdesi verilmiş durumda.

Döneminin çığır açan sistemi olan Lisa, grafiksel kullanıcı arayüzü sunan ilk bilgisayarlardan da birisiydi. Ayrıca sistem, fare desteği sunması ve bir dosya sistemine erişim sağlamasıyla da öne çıkıyordu. Hatta orijinal Lisa bilgisayarın çıkışında 25 bin dolar fiyat ile satıldığını da belirtelim. Daha sonra daha ucuz revizyonları çıkan ürün büyük başarı sağlayamamış ve Steve Jobs’ın projeden çıkartılmasına sebep olmuştu.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...