Oxford yılın kelimesini seçti

Share

Oxford Sözlüğü, 2017’de yılın kelimesi olarak “youthquake”i (gençlik sarsıntısı) seçti. ‘

Youthquake’ sözcüğü ilk olarak 1965 yılında, Vogue dergisinin genel yayın yönetmeni Diana Vreeland tarafından ortaya atılmış. Vreeland, bu kelimeyi Vogue Amerika’nın Ocak sayısı için kaleme aldığı yazıda dönemin gençlerini tanımlarken kullanmış.

“Youthquake” kelimesi dokuz sözcükten oluşan bir kısa liste içerisinden seçildi. Listede “antifa”, “broflake”, “gorpcore”, “kompromat”, “milkshake duck”, “newsjacking”, “unicorn” ve “white fragility” gibi kelimeler de yer alıyor.

Oxford Sözlükleri Başkanı Casper Grathwohl, “youthquake” seçimini şu ifadeler ile açıkladı: “Youthquake, yılın sözcüğü için belirgin bir tercih gibi görünmeyebilir ve Amerika topraklarında henüz belirgin bir biçimde görülmediği de doğrudur. Ancak İngiltere’deki güçlü örnek, sözcüğün yükselişini gösteriyor.

Youthquake sözcüğünü bulgular ve dilsel çıkarımlara göre seçtik. Fakat bana göre en önemlisi, dilimizin derinleşen huzursuzluğumuzu ve bitkin sinirlerimizi yansıttığı bir dönemde politik bir sözcüğün umut verici gelişi nadir bir durum.”

Psychologies

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...