Dubai’ye bir de bu ‘çerçeve’den bakın

Share

Mimarisi ile oldukça dikkat çeken bir şehir olan Dubai’de 500 metre uzunlukta yeni bir ‘resim çerçevesi’ açıldı.

Dubai Frame, on yıldır yapım aşamasında ve Dubai’nin özlemlerini ve başarılarını temsil eden yeni bir yapı. Parlayan yapı, 2020 Expo motifini yansıtan altın bir desenle kaplı. Ziyaretçiler, 93 metrelik cam alt geçitte yürüyüş yapabiliyor. Gece de aydınlatılan yapı içerisinde simgesel Burj Khalifa’nın manzarasını içeren geniş bir kent panoraması bulunuyor.

Ziyaretçiler daha sonra şehrin geçmişi ve geleceği üzerine genişletilmiş gerçeklik sergisine geçiyor. Yapım hikayesi UNESCO’nun desteklediği Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ile işbirliği içinde Alman asansör şirketi Thyssen Krupp tarafından uluslararası bir yarışmanın düzenlendiği 2008’de başlamış.

Bir zamanlar Rem Koolhaas için çalışan Meksikalı mimar Fernando Donis, “boşluğu benimseyecek” bir yapı sunarak ve diğer anıtları çerçeveleyerek rekabeti kazanmak için 900 başka projeye imza atmış.

Donis’e 100.000 dolar ödül verilmiş ve Dubai’ye, yeni yapının eklenmesi istenmiş. Ancak mimara göre işler ters gitmiş. Danışman rolüne girmesi ve inşaat alanına girmesini, fikri mülkiyetini devretmesini ve işi tanıtmasına asla izin vermeyecek bir sözleşme imzalaması istenmiş.

Reddettiğinde, başka bir danışman tutulduğu ise bir başka gerçek olmuş. BAE’nin hukuk sistemi, belediyeye böyle bir konuda dava açmayı son derece zorlaştırıyor ve geçen yıl Birleşik Devletler federal mahkemesinde dava açan Donis’in davası hiçbir yere gitmemiş.

Daha sonra ise Donis sosyal medyayla projesiyle işleyişin ilerlemesini sağlamış. Son zamanlarda açılan Dubai Frame, kentte yaklaşık 500 metre yükseklikte ve Dubai silüetinin bir parçası halinde şehirdeki yerini koruyor.

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...