Erkek iktidarının zamanı geçti!

Share

75. Altın Küre Ödülleri’nden çığ gibi büyüyen bir kadın dayanışması yükseliyor. Aktrisler, aktivistler, yapımcılar ve yönetmenler. Geceye katılan herkes tek bir amaç için çalışıyor: Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve cinsel istismara son vermek! Meryl Streep’ten Angelina Jolie’ye, tüm yıldızlar Hollywood kadınlarının oluşturduğu dijital platform Time’s Up için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. İlk kez böylesine güçlü bir politik duruş sergilenen 2018 Golden Globes’ta, Oprah Winfrey öncülüğünde bir ilk daha yaşandı.

Sinema dünyasına önemli katkıları olan kişileri onurlandıran Cecil B. DeMille Ödülü’ne layık görülen ilk siyah kadın olarak tarihe geçen Winfrey, daha önce Frank Sinatra, Meryl Streep gibi isimlerin aldığı ödüle sahip olmanın gururunu yaşarken konuşmasında genç kızlara ve kadınlara şöyle seslendi: ‘Erkek iktidarının zamanı geçti!’

Konuşmasının başında, 1964 yılında Oscar kazanan ilk siyah aktör Sydney Poitier’i saygıyla anan Winfrey, o anı şu sözlerle anlattı: “Küçücük bir kızdım. Evde, yerde oturuyordum. Birden sahneye hayatımda gördüğüm en zarif adam çıktı. Başka bir siyah adamın daha önce böylesine tanındığına hiç şahit olmamıştım. Annemin bize daha iyi bakabilmek için temizlikten döndüğü bir andı. Benim için ne demek olduğunu tahmin bile edemezsiniz! Şimdi ise, yine küçük siyah kız çocukları bu anı izliyor. Siyah bir kadına ödül verildiğine tanıklık ediyorlar.”

1944’de kaçırılıp, tecavüz edilerek öldürülen Recy Taylor’ı da unutmayan Winfrey, yıllardır erkek egemenliğinin altında ezilen kadınların artık kendi güçlerinin farkında olma zamanlarının geldiğini ve korkusuzca ses çıkarmanın en temel özgürlükleri olduğunun altını çizdi.

Konuşmasının finalinde ağzından süzülen “Ufukta yeni günler var. Daha iyi günler!” sözleriyse gerek salondaki konuklarda, gerekse ekran başındaki seyircilerde duygusal anlara neden oldu.

Vogue

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...