Aşırı et tüketimine dikkat

Share

En iyi protein kaynaklarından biri olan et, fazla tüketildiğinde beklenmedik problemlere neden olabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, dikkat etmeniz gerekenleri açıklıyor.

Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemi üzerine etki ediyor ve midede rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabiliyor. Et tüketimi beraberinde yağ tüketimini de getiriyor. Bu durum, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Hızlı ve çok miktarda et tüketimi, bağırsak alışkanlığı üzerinde değişim yaratarak kabızlık sorununu ortaya çıkarabiliyor. Fazla et tüketimiyle birlikte ürik asit miktarı da yükselebiliyor.

Buna bağlı olarak, gut hastalığı olan kişilerin eklemlerinde ağrılar başlayabiliyor. Böbrek taşı problemi olanlarda da ürik asit yükselmesine bağlı taş miktarında artış yaşanabiliyor. Etle birlikte yağlı gıda tüketiminin abartıya kaçılmasının yaratabileceği zararlardan biri de kolesterol yüksekliği. Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi özellikle kalp damar hastaları için risk oluşturabiliyor.

Sağlıklı et tüketimi için:

Eti mutlaka sebze ve meyve ile birlikte yiyin. Etin az yağlı olmasına dikkat edin.

Sindirimi kolaylaştırmak ve hazım problemlerini en aza indirmek için eti iyice çiğneyin.

Izgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş eti tercih edin.

Kabızlık yaşamamak için günde 8-10 bardak su için.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...