Sığınak (Shelter) – Harlan Coben

Share

Harlan Coben denilince akla iki çeşit kitap gelirdi. Bunlardan ilki “standalone” olarak geçen ve her biri birbirinden bağımsız kitapların oluşturduğu seri, diğeri ise elbette ünlü Myron Bolitar serisi.

Ancak bu durum bir üçüncü bir seri; Myron Bolitar’ın yeğeni Mickey Bolitar’ın maceralarını anlatan kitaplarla ile değişti.

Sığınak da, Mickey Bolitar serisinin ilk kitabı.

Harlan Coben kitaplarında şöyle bir şey vardır;  sırayla okumazsanız çok şey kaybetmezsiniz. Yazar size kimin nereden geldiğini illa ki bir yerlerde hatırlatır. Ama kitaplarını sırayla okursanız elbet kazanacak bir şeyleriniz olduğunu görürsünüz. Buradan yola çıkacak olursak Mickey’nin hikayesinin temellerinin de Myron Bolitar serisinin son kitaplarından Yüksek Gerilim’de atılmaya çoktan başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Küçüklüğünde ailesinin dünyanın çeşitli bölgelerinde yardım çalışmaları sebebiyle Mickey Bolitar’ın hiç düzenli bir hayatı olmamıştır. Ailesinin bunu değiştirecek kararı almasının ardından geçen kısa sürede ise babasının gizemli bir şekilde ölümü ve annesinin bağımlılıkları Mickey’i, dedesi, babaannesi ve pek de haz etmediği amcası Myron Bolitar’la beraber yaşamaya mahkum bırakır.

Mickey’nin kurmaya çalıştığı düzende belki de en büyük dayanağı kız arkadaşı Ashley’nin ortadan kaybolması, başından maceranın eksik olmadığı Myron Bolitar’ın genlerini taşıyan bu genç dostumuzu da kız arkadaşını sonuna kadar aramaya sürüklüyor. Mahalledeki gizemli Yarasa Kadın çıkış noktası olmak üzere, Mickey’nin kendi gibi gördüğü dışlanmış arkadaşları Ema ve Kaşık ile macerası Ashley’nin bulunması temelinde hızlı bir başlangıç yapıyor.

Sığınak için “young adult” kaygılarını bir kenara bırakırsak, bir kitabi Harlan Coben eseri yapan tüm unsurları barındırdığını söyleyebiliriz. Ki tahmin edersiniz ki bu unsurlar bir kitabi iyi bir kitap saymak için fazlasıyla yeterli. Bunun dışında evet bir Myron Bolitar serisi kitabı kadar derinlikli bir eser değil. Ancak kitabı okumadan önce aklınızda tutacağınız birkaç bilgi, bu beklentinin oluşmasını daha başlamadan önleyip, Sığınak’tan maksimum keyfi almanızda yardımcı oluyor.

Serinin yeni halkalarının Türkçe’ye daha hızlı çevrilmesi dileğiyle.

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...