Soğuk havalarda koşmak zararlı mı?

Share

Maraton hazırlığında ya da kış mevsiminde kardiyo antrenmanlarına devam etme niyetinde olabilirsin. Birçok insan, gerçekten de soğuk havalarda koşu antrenmanlarına devam etme konusunda istekli. Buna karşın akıllara şu soru geliyor: Soğuk havalarda koşmak iyi bir fikir mi?

Soğuk havalarda koşma konusunda hiçbir sıkıntı yok. Ortada şöyle bir yanlış anlayış var: “Soğuk havalarda nefes alıp vermek, ciğerlere zarar verir.”

Dr. William Roberts, “Vücudun, içine çektiğin havayı nemlendiriyor ve hava akciğerler dokusuna ulaşır ulaşmaz vücut sıcaklığına geliyor” diyor.

Peki bu nasıl mümkün oluyor? Roberts, akciğer dokusundaki yüksek kan akışının, dokuyu sürekli tekrar tekrar ısıttığını ve nemlendirdiğini söylüyor.

Aslında soğuk havalarda koşu antrenmanları konusunda en önemli mesele, koşarken üzerine ne giydiğin.

Soğuk havalarda koşmak için kat kat giyinmek zorunda olduğunu düşünebilirsin. Fakat bu da doğru değil. Dayanıklılık koçu Jackie Newton, “Kat kat giyinmektense, ısınmanın ardından üzerindekini çıkarabileceğin şekilde giyinmelisin” diyor.

Üzerine teri emebilen, hafif ağırlıkta bir şeyler giy. Pamuklular ter tuttuğu ve ıslak kaldığı için, pamuklulardan kaçın. Nemli kıyafetler soğuk hava ile birleştiğinde hipotermi tehlikesi ile karşılaşabilirsin. Tabii bu hiç de iyi olmaz.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...