Porsche 911, ismini Peugeot’ya borçlu

Share

9, 1 ve 1 rakamlarının yan yana gelmesi, özellikle Amerikalılar için farklı anlamlar ifade ediyor ama otomobil tutkunlarının akla gelen tek şey Porsche 911. Peki bu klasik model, neden bu model numarasıyla anılıyor dersiniz?

Porsche, 1963 Frankfurt Otomobil Fuarında en yeni modeli 901’i tanıtır. Otomobil çok beğenilir ve Porsche, takip eden yıl seri üretime geçeceğini duyurur. Yaklaşık 80 adet Porsche 901, seri üretim öncesi yollara çıkar. Her şey yolunda gitmektedir ancak 1964 yılının ekim ayında Fransız otomotiv devi Peugeot’dan bir mektup gelir. Mektupta Peugeot, 901 modelinin isim hakkının Fransız yasalarına göre kendilerinde olduğunu söyler. 1929 tarihli dokümana göre, üretici, arasında “0” bulunan üç haneli numaralandırmanın Fransa’daki haklarına sahiptir. Peugeot’nun günümüzde de kullanmaya devam ettiği bu numaralandırma dolayısıyla Porsche’nin bu model numarasını kullanması Fransa’da imkansızdır. Bu durum küçük çaplı bir krize neden olur çünkü model numarasını belirten ve otomobillerin üzerine sabitlenecek 9 ve 1 numaraları hazırdır. Aralarında GT’nin de olduğu isim önerileri ortaya çıkar ancak Ferry Porsche, 911 adında karar kılar.

İsim hikayesinin Porsche versiyonu bu şekilde. Markanın neden 900’lü bir numaralandırmaya gittiği ise biraz daha karışık. Ortalıkta dolaşan söylentilere göre, 901 adının seçilmiş olması, söz konusu modelin, 1930 yılında kurulan şirketin 901’inci projesi olmasından kaynaklanıyor. Ancak işin bambaşka bir boyutu daha var gibi görünüyor.

Porsche’ye yakın bir yayın olan Excellence dergisindeki içeriğe göre, bunun arkasında Porsche’nin parça numaralarını Volkswagen sistemiyle uyumlu hale getirme isteği yatıyor. Günümüzde organik hale gelen iki marka arasındaki bağın ilk adımları 1960’lı yılların başında atıldı. Porsche’nin operasyonlarını Volkswagen’le entegre hale getirme süreci, parça numaralarının Volkswagen envanteriyle uyumlu olmasını gerekli kıldı. Ve o dönemde müsait olan tek seri de 900’dü. Bu sebeple Porsche otomobillerinde de bu seriyi kullanmaya başladı. Efsane seriler de böylece doğmuş oldu.

Ceyms

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...