‘Metabolizmam yavaş’ efsanesi

Share

Medicine Hospital İstanbul’dan Uzman Diyetisyen Sena Kazan, metabolizmayı hızlandırmanın yollarını anlatıyor…

Öncelikle metabolizmayı kısaca vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için yaktığı enerji miktarı olarak tanımlayabiliriz. Metabolizma hızını etkileyen pek çok parametreden söz edebiliriz.

Herhangi Bir Rahatsızlık Metabolizmayı Etkileyebilir
Metabolizmanın düzgün şekilde görevini yapabilmesi için kasların ve yaşamsal organların da sağlıklı olması gerekir. Vücutta oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık metabolizmanın işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar metabolizmanın çalışma hızını etkileyebilir. Bunların yanı sıra genetik yapı, hormonlar, yaşam tarzı ve bilinçsizce yapılan çok sıkı ve katı diyetler, metabolizma hızını azaltır. Kısa aralıklarla başlanan her yeni diyet, metabolizma hızının yavaşlamasının en önemli nedenleri arasındadır.

Her Bireyin Metabolizması Farklıdır
Metabolizma beden yapımızı ve kilomuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Bazı kişiler fazla yemesine rağmen kilo almazken, bazıları ise beslenmelerine dikkat etse bile kilo kontrolü sağlayamazlar. Kilo verme sorunu yaşayan ve beslenmesine özen göstermesine rağmen kilo alan kişilerin metabolizmaları yavaş çalışıyor olabilir. Bu gruptaki kişilerin bir beslenme uzmanı kontrolünde beslenme programı uygulamaları gerekir.

Metabolizmayı Hızlandırmanın Püf Noktaları

Vücudu canlandırmanın ilk yolu güne su içerek başlamaktır. Gün içerisinde de mutlaka 2-2.5 litre su içmelisiniz.

Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. İyi bir kahvaltı ile kendinizi enerjik hisseder, metabolizma hızınızın yavaşlamasını engellersiniz.

Vücudunuzu dengede tutarak metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Öğün atlamayın. Öğünler atlanır veya geçiştirilirse metabolizma yavaşlar, kilo almanız kaçınılmaz olur.

Geç saatte yemeyin, akşam yemeği mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yenmiş olmalı.

Egzersizin düzenli yapılması metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması anlamına gelir. Uzun süreli ve orta tempo ile yapılan egzersizler hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan egzersizlere göre daha verimli sonuçlar sağlar.

Kaslarınızı kuvvetlendirin. Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak kaslarınızı çalıştırın.

Baharatları sofranızdan eksik etmeyin. Özellikle kırmızı biber, zerdeçal, zencefil, tarçın, karabiber önemli.

Beslenme düzeninde proteinli besinlere mutlaka yer verin. Protein içeriği en yüksek olan yiyecekler; kırmızı et, hindi, balık, tavuk, fındık, ceviz badem gibi yağlı tohumlar yumurta, süt ve süt ürünleridir.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...