Mutluluğu tarif etmeye hazır mısınız?

Share

Mutluluğu tarif edin:

Mutlu musunuz?
Evet. Ne yapıyorsanız yapmaya devam edin.

Mutlu musunuz?
Hayır. Mutluluğu tarif etmeye hazır mısınız? Neden mi? Çünkü mutluluğu tarif edemeyen prensesler, mutluluğa erişemezler.

Net Olun!

Net tarif edilemeyen bir şeye nasıl sahip olunur? Örneğin tarifi olmadan bir pasta yapabilir misiniz? Ya da arabanın navigasyonuna sormadan bilmediğiniz bir adresi bulabilir misiniz? Mutluluk için de durum hiç farklı değil. Mutluluktan ne kastettiğinizi net olarak tarif edemezseniz, ona ulaşmanız ve orada kalmanız mümkün değil.

Çözüm: Yaparken mutlu olduğunuz şeyleri şöyle bir düşünün. Şarkı söylemek, çocuklarla oynamak, yeni yerler keşfetmek… Kalbiniz size doğruyu fısıldayacaktır. Sizi en mutlu eden şeyler her ne ise, bunları daha fazla yapmaya çalışın. Örneğin, ben aile aktiviteleri planlamayı, işimle ilgili verimli projeler üretmeyi, insanlara fayda sağlamayı çok seviyorum, bunları yapınca kendimi mutlu hissediyorum.

Mutlu Anlar Defteri

Çevremdeki insanlardan bu sene içinde onları çok mutlu eden birkaç anı anlatmalarını istiyorum. Şimdi de siz aynısını yapın lütfen, hemen üç anınızı sayabilir misiniz? Genelde herkes duruyor, uzaklara dalıyor, uzun uzun düşünüyor… ‘Eee, dur, şey, ben aslında, bilemedim birden…’ gibi cevaplar veriyorlar. Peki mutluluk bizim için o kadar önemliyse ve seneler su gibi akıp geçerken mutlu olduğumuz anları bile hatırlayamıyorsak, biz ne için yaşıyoruz?

Çözüm: Bir defter tutun. Her gün, her hafta, her ay sizi en mutlu eden olayları not alın. Yazılı olan hiçbir şey unutulmaz. Defteriniz, geriye dönüp okudukça daha pozitif olmanızı da sağlayacak.

Olmazsa Olmaz 7 Beceri

Kimileri neden daha mutlu? Çünkü belli başlı becerileri günlük hayatlarının içine yerleştirmişler. Siz de yapın. Günlük yaşamınızda aşağıdaki becerileri ne ölçüde uyguladığınıza bir göz atın. Her hafta en az bir beceriyi uygulamaya özen gösterin. Birkaç ay sonra mutluluk seviyenizin arttığını göreceksiniz.

1. Kabullenme: Kendinizi ve başkalarını yargılamadan kabullenin.
2. Empati: Kendinizi duygu ve düşüncelerinizden soyutlayarak hayata çevrenizdekilerin gözünden bakmayı deneyin.
3. Şükran: Yaşadıklarınız ve hayatınızdaki kişilere minnet duyun.
4. Önceliklendirme: Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayan aktiviteleri yapmaya öncelik verin, zaman yaratın.
5. Samimiyet: Ağzınızdan çıkan her kelimeye dikkat edin, samimi olun ve sözünüzün arkasında durun.
6. İfade: Kendinizi özgürce ifade etmekten çekinmeyin.
7. Zaman: Günleriniz, aylarınız, yıllarınız plansız geçmesin. Zamanınızı kaliteli hale getirin.

Paranın Hayatımızdaki Rolü

Emin olun, en mutlu olduğumuz zamanlar genelde para ile hiç alakası olmayan anlardır. İnsanlar genellikle mutlu anlar dendiğinde çocuklarının doğumu, mezuniyeti, karnesi, düğünü başta olmak üzere, ailece yapılan bir seyahat, bol kahkaha ile geçen bir gün, doğum gününde uzun zamandır görmediği bir sevdiğinin sürprizi gibi olayları sayıyorlar. Tüm araştırmalar da gösteriyor ki, para bir yere kadar mutluluk getiriyor, geçim vs. sağlandıktan sonra ‘daha da fazlası’ ‘daha da mutlu’ etmiyor.
Çözüm: Sorun parada değil, sizin paraya bakışınızda. Parayla ilişkinizi gözden geçirin.

Deneyimlere Harcayın

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre para harcamakla mutluluk arasında ilişki var ancak bir şartla; kişiliğine uygun harcama yapan kişiler hayatlarında daha mutlu oluyorlar. Yani insanları eşyalardan çok deneyimler mutlu ediyor.

Elele/Özlem Denizmen

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...