Sorun mükemmel olmak!

Share

Çalışırken mükemmeliyetçi olmakla hiç övünmeyin; uzmanlar, bu durumun düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunu söylüyor.

Çalışırken çok titiz davranıyorsanız, sürekli olarak denetlemek ve onay almak istiyorsanız, tekrarlamalar ve düzeltmeler peşinizi bırakmıyorsa, yapacağınızı işleri sık sık erteliyorsanız, hata yapmak sizin için kabul edilemez bir durumsa maalesef siz bir mükemmeliyetçisiniz. Mükemmeliyetçi olmak yorucudur, sonucunda mutsuz eder. Uzman Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu, “Aşırı mükemmeliyetçi olmak hem zaman kaybetmenize hem de yaptığınız işten aldığınız zevkin azalmasına yol açar” diyor.

Üstelik bu konuda yapılan bir deney, bize mükemmeliyetçi olmanın performansı da kötü yönde etkilediğini gösteriyor. Deneyde, katılımcıların 2 ya da 3 kişilik gruplar önünde yapacağı konuşmayı 10 dakikada hazırlamaları istenmiş. Sonucunda mükemmeliyetçi olan katılımcıların daha fazla stres hormonu salgıladıkları, daha çabuk sinirlendikleri, daha çabuk yoruldukları ve deney sırasında daha fazla zaman kaybettikleri görülmüş. Çavuşoğlu, bu durumla başa çıkmak için şu tavsiyelerde bulunuyor.

Gerçekçi olun. Yaptığınız işlerin mükemmel olup olmadıklarını sorgulamak yerine, kendinize yönelik gerçekçi değerlendirmelerde bulunun. Gerçekten düşündüğüm kadar kötü müyüm, insanlar bu durumu nasıl değerlendiriyorlar, yaptığım işte iyi olan neler var?

woman office stress ile ilgili görsel sonucu

Eleştirel olmayın. Ya hep ya hiç şeklinde eleştirel düşünce tarzından vazgeçin. Yapılanların öncelikle kötü yanlarını değil, iyi yanlarını görmeye çalışın.

Sürece odaklanın. Bir iş yaparken sonuca odaklanmak yerine sürece odaklanırsanız, süreci eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Esnek olun. Esnek olmak değişime ayak uydurabilmenizi ve yolunda gitmeyen bir durum olduğunda kolaylıkla üstesinden gelebilmenizi sağlayacaktır. Böylece üzerinizdeki baskı da azalacaktır.

Hata yapmak, kulağa ilk aşamada kötü gelse de hata yapmadan büyümenin ve gelişmenin mümkün olmayacağını unutmayın!

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...